Ivan Ivanović: Obest koju pripadnici režima pokazuju vređa me kao građanina

Vesti 30. mar. 202115:04 > 15:2019 komentara
Podeli:
Ivan Ivanović
Izvor: N1

"Ta neka obest koju pripadnici ovog režima pokazuju, mene kao građanina pogađa i vređa. Mi smo za ovih devet godina doživeli da naprednjaci i njihovi simpatizeri bukvalno mogu da rade šta god hoće u ovoj zemlji, bez ikakvih posledica. Jedini način da neki naprednjak snosi neke posledice, jeste da dođe do nekog gloženja unutar stranke, pa mu njegovi zamaste tobogan i puste ga niz taj tobogan. U suprotnom, oni bukvalno mogu da rade apsolutno šta im padne na pamet, nikakvi zakoni i pravila ne važe za njih, a posebno moralne norme", kazao je u emisiji N1 Studio Live Ivan Ivanović, autor i voditelj na Nova S.

Na konstataciju da je pravnik, pošto „kažu da nije novinar“ a iza sebe ima 600 emisija „Veče sa Ivanom Ivanovićem“, a upitan kako je raditi tolike intervjue, a ne biti novinar, Ivanović kaže da se ne obazire mnogo na to i da ne prihvata činjenicu da u Srbiji postoji neki „savet mudraca“ koji će izdati novinarsku licencu onima koji im se dopadaju, ili ne izdati je onima koji mu se ne dopadaju. U principu nama bi značilo ovde da se nekako dogovorimo ko je novinar, a ko nije – to bi bilo dobro za profesiju pre svega, rekao je i dodao da mu se čini da će teško doći do tog dogovora. Kako kaže, „600 epizoda je jedan ozbiljan jubilej“. Vrhunski intervjui – od dece od sedam godina do akademika, do inostranih zvezda – nije loše za jednog pravnika, dodao je.

Za svaki intervju se spremamo vrlo ozbiljno i po nekoliko dana, razgovaramo s porodicom, saradnicima i najvažnije je da dođeš do informacija kojih nema u javnim nastupima, kako bi imao da ponudiš ono što nije već viđeno, rekao je Ivanović. Kaže da njegova emisija jeste „i organizaciono i po sadržaju na svetskom nivou“, da je čak bilo i stvari koje su radili pre od američkih kolega. Zaostaje samo u nekim delovima produkciono, ističe.

Na pitanje da li može sada da zamisli da neko iz vladajuće koalicije sedi kod njega u studiju, kaže da „svi znamo da se to neće desiti“.

Govoreći o tome što više ne dovodi političare u emisiju, kaže da je razlog i taj što ne dozvoljava da ga neko politički oboji. „To što pišu tabloidi – to je njihov problem. Ja sam jedan od retkih ljudi koji je isto ovo radio za vreme režima Borisa Tadića i sada za vreme režima Vučića i planiram to isto da radim i kada dođe novi režim. I ako nisam u situaciji da dovodim političare i jedne i druge strane, ja sebi mogu da dozvolim da radim emisiju bez političara, to je ipak zabavni program, i mislim da pet godina političar nije bio u emisiji, a da je tema politika“, rekao je dodajući da je Siniša Kovačević bio, ali samo kako bi predstavio knjigu.

Ukoliko bi rešio da dovodi političare, kaže da bi voleo da dovodi i jedne i druge. Ali „pošto predstavnici vlasti bojkotuju i N1 i Nova S, oni bar ozbiljni igrači“, sigurno ih nećemo ih vratiti, kaže i dodaje: „Ali oni meni ne nedostaju, a siguran sam i da nešto posebno ne nedostaju ni mojim gledaocima“.

O tabloidima, Vesiću, novinarima…

Upitan o tome što je često u tabloidima i šta misli – zašto ih toliko iritira iako ne dovodi političare u emisiju, Ivanović kaže da je razlog za to šarenolikost njegove publike i odnos koji ima s njom. To je kao jedan ozbiljan brak koji traje oko 15 godina sa „taksijem“, i u kom je bilo svega i svačega, ali je zasnovan na ljubavi, navodi. Kaže da on uspešno komunicira sa biračima SNS, kao i sa biračima opozicije, a najuspešnije sa apstinentima. „To predstavlja ozbiljan problem za ovaj režim… Ja nemam nikakvu političku agendu, moja agenda je da građani Srbije budu što slobodoumniji, da tako kažem, da donose odluke sami, sa što manje uticaja sa strane i to predstavlja problem za bilo koji režim, a posebno za jedan diktatorski u kojem mi danas živimo. Ako ja pitam, konkretno, za Vesićevo letovanje, 230 objava o meni – od toga da sam čivava, pudlica, da sam izdajnik, saradnik hrvatske tajne službe“, prepričava ono šta je o njemu pisano.

Na pitanje šta misli – zašto je tolika tajna u zemlji ta informacija o tome koliko i gde je Vesić bio na letovanju, kaže da nije tajna letovanje, već je problem što „mi njih ne smemo ništa da pitamo“.

„Ceo ovaj režim funkcioniše po principu – šta vi tu sad nas nas da pitate, mi vodimo ovu zemlju, pa i ako trošimo neke milione, to je naša stvar. Vesić je mene tužio i u gomili materijala koju je priložio, priložio je i neko pismo tog hotela da je bio tamo na letovanju, ali da je bilo kraće i da je koštalo manje od toga što su neki portali pisali. U normalnoj zemlji – ja pitam Vesića, on kaže – jeste bio sam, nije koštalo toliko, koštalo je ovoliko i ja kažem „super, hvala“. Ali mi živimo u zemlji u kojoj ako ti pitaš bilo kog političara, kreće ozbiljno streljanje od tabloida i maltretiranje i kad završe to sve, onda te još i tuže sudu“, rekao je i dodao da je to „zloupotreba države“. On je naveo da su novinarska udruženja prećutala da ga odbrane u ovom slučaju, pod izgovorom da on „nije novinar“, ističući da – dok god su novinari takvi, „uplašeni, potkupljivi neće se situacija u profesiji promeniti na bolje“.

Navodi da se profesija tone iz dana u dan i da je pitanje da li će se ikad oporaviti. Govoreći o tabloidima, kaže da ih nikad nije tužio, jer ne dozvoljava sebi situaciju da su u istom rangu, jer njima neko kaže šta da objave i dobijaju neke pare za to. A mislim da i ovi s druge strane, koji su kao „kontrateg“, ne bore se za promenu sistema, nego čekaju da njihovi ortaci zamene ove, dodao je. Ovaj režim je opstao zahvaljujući medijima, Vučić koliko je energije potrošio na politiku, još više je potrošio na bavljenje medijima, smatra gost N1.

Na pitanje da li razmišlja da pozove predsednika Aleksandra Vučića u emisiju, kaže da ne veruje da će ga videti ikad više. Ja sam uputio jedan poziv, nisam nikada dobio odgovor i to je ok. Kaže i da ne vidi da je njemu u interesu da, posebno pred izbore, dolazi na intervju kod nekog ko je nezavisan.

Pitanja Vesiću i Kisić Tepavčević

Govorio je i o tome što je u svojoj emisiji postavio pitanja zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i ministarki Dariji Kisić Tepavčević, a povodom slučaja obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja i venaca. Bio sam šokiran i poražen, to zaista nije politika… Šta sa vama nije u redu, sklanjaš vence i cveće koje je neko postavio, da stavljaš svoj? Ako ti je to toliko važno, ustani u pola 6 i budi prva“, kaže. Dodaje da odgovor nije dobio. Mogli su da daju izvinjenje, da je došlo do propusta protokola, rekao je.

„Ta neka obest koju pripadnici ovog režima pokazuju, mene kao građanina pogađa i vređa. Mi smo za ovih devet godina doživeli da naprednjaci i njihovi simpatizeri bukvalno mogu da rade šta god hoće u ovoj zemlji, bez ikakvih posledica. Jedini način da neki naprednjak snosi neke posledice, jeste da dođe do nekog gloženja unutar stranke, pa mu njegovi zamaste tobogan i puste niz tobogan. U suprotnom, oni bukvalno mogu da rade apsolutno šta im padne na pamet, nikakvi zakoni i pravila ne važe za njih, a posebno moralne norme. Normalno, ako si ti stvorio sistem u kom ne važe zakoni, zašto bi se obazirao na moralne norme, pogotovo ako je do tih pozicija dolaziš tako što te za njih kvalifikuje odsustvo moralnih normi“, kaže.

Navodi da je u jednom tekstu čitao – otkud njemu takav sat,  i pita: „A, odakle njima satovi i lednroveri? To je pitanje na kom novinari treba da insistiraju – odakle im satovi od 20.000 evra, a plata im 100.000 dinara. I to je jako važno pitanje“, kaže Ivanović. Dodaje da „nije normalno da provera imovine političara kreće od opozicije“, kad treba da krenu od vlasti. Oni moraju da nama, građanima, polažu račune, zaključio je.

Celo gostovanje pogledajte u snimku emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar