Istraživanje u školi: 21 odsto učenika izloženo nasilju na internetu

Vesti 13. okt 202217:49 0 komentara
Telefon, mobilni telefon, društvene mreže, fotografija, leto, aplikacija,
Shutterstock

Istraživanje koje je sprovedeno u Poljoprivrednoj školi u Futogu pokazalo je da je 21 odsto ispitanika bilo izloženo nasilju na društvenim mrežama, a 11 odsto je svesno nanelo štetu drugima.

„Zabrinjava podatak da se samo tri odsto ispitanika kajalo zbog nanetog nasilja“, navela je psihološkinja u toj školi koja je i sprovela istraživanje Kataina Šterleman na radionici „Uloga medija u zaštiti mladih od rizičnog ponašanja na internetu“, a prenelo Udruženje novinara Srbije.

Šterleman je ocenila da društvo često toleriše agresivno ponašanje i ne reaguje dovoljno, a psihološki oblici nasilja koji se dešavaju na društvenim mrežama retko se prijavljuju.

„Učenici su upitani i kako se osećaju kada vide nasilje, te je 55 odsto njih reklo da su tada uznemireni, 23 odsto uzbuđeni, a 22 odsto ravnodušni“, navela je ona.

Istraživanje je takodje pokazalo da skoro polovina ispitanika misli da je novinarsko izveštavanje neobjektivno, a 84 odsto njih misli da novinari ne mogu da doprinesu prevenciji nasilja.

„Ne mogu novinari sami, potrebna je šira društvena akcija“, rekla je novinarka RTV-a Nevena Vrtulek.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!