Istraživanje: Samo dva odsto vakcinisanih buster dozom se zarazilo koronom

Vesti 02. dec 202110:10 > 11:12 8 komentara
AFP/ Angela Weiss (FILE)

Istraživanje tima Medicinskog fakulteta u Kragujevcu pokazalo je da se samo dva odsto građana koji su primili buster dozu zarazilo koronavirusom, a od ukupno obolelih, svega pet odsto su oni koji su primili treću dozu vakcine protiv kovida, objavio je "Blic".

Pročitajte još:

Istraživanje je, prema pisanju „Blica“, sprovedeno od 1. jula do 1. oktobra, kada su se razbolela 9.144 građanina, a ukršteni su podaci sa brojem vakcinisanih sa dve i tri doze, kao i nevakcinisanih.

U istraživanju je korišćena baza podataka Doma zdravlja Kragujevac.

Istraživanje je, između ostaog, pokazalo da je među obolelima u tom periodu bilo 64 odsto nevakcinisanih i 31 odsto vakcinisanih sa dve doze, i samo pet odsto onih koji su primili i buster dozu.

Tih pet odsto odgovara udelu od dva odsto u odnosu na ukupan broj građana koji su primili treću dozu, ističe se u istraživanju.

„Dosadašnji rezultati u potpunosti potvrđuju značaj treće doze, jer je učestalost zaražavanja drastično niža i u odnosu na vakcinisane, a pogotovo ako se poredi sa nevakcinisanima“, izjavio je za „Blic“ šef istraživačkog tima, profesor Dejan Baskić.

On je ukazao i na to da je u Srbiji i dalje dominantan delta soj koronavirusa i savetovao svima koji to još nisu učinili da što pre prime buster dozu vakcine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare