Istraživanje: Očiti pad evrooptimizma u Srbiji

Vesti 09. maj. 202212:595 komentara
Podeli:
Izvor: Shuterstock

Članstvo Srbije u Evropskoj uniji podržava 45 odsto građana, a prosečna ocena odnosa Srbije i EU je 2,85, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove čiji rezultati su objavljeni danas.

U poređenju sa istraživanjem iz jula 2016. godine u Srbiji je očit pad evrooptmizma – tada je više od polovine anketiranih (55 odsto) podržavalo članstvo Srbije u Evropskoj uniji, protiv je bilo 39 odsto, dok se šest odsto uzdržalo od ocene.

Ppvezane vesti

Podrška članstvu je najniža u poređu sa dosadašnjim istraživanjima, dok raste prosečna ocena odnosa Srbije i EU, konstatuje u saopštenju Instititut, ističući kako više od polovine anketiranih smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, a da su među zemljama članicama Unije najveći prijatelji Srbiji Grčka i Mađarska.

Većina ispitanika smatra da Srbija ne treba da napusti put ka članstvu u EU, a da je sutra referendum, Srbija bi postala članica EU, ali sa najvećim brojem protivnika članstvu ikada zabeleženim u dosadašnjim istraživanjima.

Sedmu godinu zaredom, Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je u periodu od 4. do 14. marta 2022. istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i Evropske unije, rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.228 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova.

Prosečna ocena odnosa Srbije i EU - 2,85

Prosečna ocena odnosa između Srbije i EU je 2,85, a odukupnog broja ispitanih, 45,9 odsto građana Srbije odnos sa EU ocenjuje ocenom - 3.

Ocenu 2 je dalo 20,9 odsto, za ocenu 4 odlučilo se 17 odsto građana, dok je negativnu ocenu dalo 8,2 odsto ispitanika.

Najvišu ocenu dalo je samo 3,1 odsto anketiranih, dok njih 4,8 odsto ispitanika nije znalo kako da oceni odnose Srbije i EU.

Za članstvo Srbije u EU - 45 odsto

Među ispitanicima, 45 odsto podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji i to su u većoj meri visokoobrazovane osobe i ispitanici iz gradskih naselja.

Suprotan stav ima 43,0 odsto , dok ih je 12,3 odsto neodlučno u oceni treba li Srbija da se pridruži Uniji.

Više od polovine, odnosno 60 odsto ispitanika smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, 27 odsto ne vidi korist, a 13 odsto ih je neodlučno.

Na pitanje ko je najveći prijatelj Srbije, 24 odsto ispitanika smatra da je to Grčka, 16 odsto navodi Mađarsku, nešto manje navodi Nemačku (7 odsto) i Francusku (6 odsto), dok najveći broj ispitanika (28 odsto) ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Poredeći rezultate sa prethodnim istraživanjima uočava se blagi, ali konstantan pad broja onih koji navode Nemačku, a značajan porast onih koji navode Mađarsku.

Najvećim neprijateljom u Evropskoj uniji 22 odsto ispitanika smatra Hrvatsku, zatim Veliku Britaniju 21 odsto i Nemačku 18 odsto, dok se 33 odsto ne izjašnjava.

Skoro trećina ispitanika smatra da od susednih država Srbija ima najbolje odnose sa Mađarskom, zatim sa BiH 21 odsto i Severnom Makedonijom 11 odsto, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 10 odsto slučajeva.

U pogledu informacije o Evropskoj uniji, 43 odsto građana smatra da ih nema dovoljno, 39 odsto veruje da je dobro informisano, 18 odsto ne zna.

Ako bi sutra bio referendum o članstvu u EU - 41 odsto bi reklo "da"

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, 41 odsto ispitanika navodi da bi glasalo "za", 39 odsto ima suprotan stav, a sedam odsto ne bi izašlo na glasanje, dok 13 odsto njih ne zna kako bi glasalo.

Poređenjem sa rezultatima iz prethodnih istraživačkih talasa, zabeležena je najviša vrednost ispitanika koji bi glasali protiv članstva Srbije u EU, postoji trend pada onih koji podržavaju članstvo Srbije u EU, najviša brojka neodlučnih („ne znam“), te je zabeležena najniža vrednost ikada onih koji ne bi izašli na glasanje.

Polovina smatra da Srbija ne bi trebalo da odustane od članstva u EU, dok 35 odsto smatra suprotno, a 15 odsto ne zna.

Komentari

Vaš komentar