Istraživanje: Korona može ostaviti dugoročne posledice na mentalno zdravlje

Vesti 23. maj 202216:44 > 16:52 1 komentar
Shutterstock

Korona je ostavila ozbiljne posledice na mentalno zdravlje koje mogu ostati na duži period, pokazalo je istraživanje sprovedeno među pacijentima u Savetovalištu za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Kragujevcu.

Pročitajte još:

Anketirane su 332 osobe, a više od 80 odsto ih je činilo radno aktivno stanovništvo između 40 i 60 godina starosti.

Istraživanje je pokazalo da među osobama koje su preležale kovid 73 ima depresiju, aksioznost i nesanicu, a trećina ispitanika i problem sa pamćenjem.

U okviru istraživanja Doma zdravlja „izmereno” je i zadovoljstvo ispitanika životom.

Visok nivo zadovoljstva potvrđen je kod 42,4 odsto, a nizak kod 21,4 procenta anketiranih.

Ispitivanje je pokazalo da je nezadovoljstvo pre svega vezano za životni standard, a zadovoljstvo međuljudskim odnosima.

Kakos u prenele Kragjevačke novine, nakon sprovedenog istraživanja i sumiranja rezultata, Savetovalište je kontaktiralo telefonom ljude kod kojih su otkrivene mentalne smetnje koje zahtevaju lečenje, ali „značajan broj“ njih nije hteo da dođe u Savetovalište na zakazani pregled.

U kragujevačko Savetovalište za postkovid traume, koje radi od novembra prošle godine, dolaze ljudi koji se uglavnom žale na umor, iscrpljenost, bezvoljnost, depresiju.

Kako navodi taj list, pacijenti navode i da su počeli da zaboravljaju, da ne mogu da se koncentrišu, neke mrzi da ustanu, da izađu napolje, mrzi ih čak i da se prošetaju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare