Istoričarka: Nije izbor samo Zapad ili Rusija, bojim se da opet propuštamo šansu

Vesti 26. maj 202208:29 > 10:46 95 komentara
N1

Istoričarka Radina Vučetić izjavila je da je za Srbiju "sada pitanje da li će posle svetlih stranica svoje istorije u Prvom i Drugom svetskom ratu, gde je bila na pobedničkoj strani, izabrati da kao 1990-ih bude na tamnoj strani istorije, obeleženoj ratovima, razaranjima i zločinima".

Vučetić je u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN, navela da „izbor za Srbiju nije samo Zapad ili Rusija, izbor je, baš kao i u dva svetska rata – demokratija ili autokratija, sloboda ili totalitarizam“.

„S obzirom na Vučićeva bliska prijateljstva sa populistima i autokratama, s ozbirom na stanje slobode u Srbiji, plašim se ćemo kao 1989. ponovo propustiti istorijsku šansu“, rekla je Vučetić.

„Tito nije pričao o varioli veri“

Vlast građane stalno plaši katastrofama – virusom, ratom, glađu – a problem Srbije je što naseda na tu manipulaciju strahom, rekla je Vučetić, i podsetila da se Josip Broz Tito nijednom nije oglasio na temu variole i da je pustio struku da se bavi virusom dok se, kako je naglasila, Aleksandar Vučić „konstantno oglašavao“.

Vučetić, koja je i autorka romana „Nevidljivi neprijatelj“ o epidemiji velikih boginja (variola vera) u Jugoslaviji 1972. godine, poredeći odgovore Jugoslavije i Srbije na epidemije, navela je u intervjuu za NIN da se Vučić oglašavao katastrofičnim izjavama poput one da će „groblja biti mala“.

Krizni štab se, prema njenoj oceni, ponašao sramno i ponizno u odnosu na politiku iz 1972. godine.

„Permanentno su se pravdali u medijima da su insistirali na jednom a da je odlučivano drugačije i zaista ne razumem šta ih je sprečilo da posle prve takve odluke napuste Krizni štab i ogole situaciju do kraja – da je odluke donosia politika a ne struka, i da su se pitali Aleksandar Vučić kao ‘izabrani lekar građana Srbije’ i šarlatani poput (doktora Branimira) Nestorovića“, ocenila je Vučetić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare