Istoričar: Ako se strančarenje odnosi i na vlast i na opoziciju, to je u redu

Vesti 19. feb 202113:52 > 14:24 1 komentar
crkva
N1

Istoričar i kolumnista Peščanika Vladimir Veljković izjavio je u emisiji N1 Studio Live, govoreći o prvoj besedi patrijarha Porfirija, da je važno da je "rekao da njemu nije blisko strančarenje i da je on tu da ujedini". "Mislim da je to jako dobra poruka, osim ako se sada strančarenje ne odnosi na opoziciono delovanje u Srbiji. Ako se to odnosi i na strančarenje predstavnika vlasti i opozicije, onda je to u redu, ali ako pod tim podazumevamo samo opoziciono strančarenje u Srbiji, onda to može biti problem, ali nadam se da to nije tako", kaže Veljković.

Govoreći o navodima da je „SPC dobila poglavara koji je po volji vlasti“, Veljković kaže da je to „svakako jedna dimenzija celog ovog izbora patrijarha i svega onoga što smo imali prilike u medijima da slušamo i gledamo prethodnih meseci“.

„Međutim, ja ne bih novog patrijarha sveo samo na tu jednu dimenziju, ona je naravno važna, ali nakon izbora ona se odnosi na celu srpsku crkvu, dakle taj imidž je sada imidž da se država suviše meša u poslove crkve, sada je prenet na celu crkvu“, kaže on.

Povezane vesti

Sada se nalazimo, kaže on, u jednom poptuno novom odnosu snaga.

„Čak i da je to bilo potpuno tačno, na osnovu toga što je funkcija patrijarha jedna doživotna funkcija, teško smenjiva, zapravo sada je ta funkcija izvor samostalnosti budućeg patrijarha. Ne znamo kako će sada da se ubuduće razvija odnos crkve i države, ja bih tu bio fleksibilan i dao bih šansu da vidimo“, kaže.

Ističe da mu je zapalo za oko da „već u prvoj besedi vidimo jedan sistematičan pristup ckvenoj i društvenoj stvarnosti“.

„Kada je u pitanju SPC, rekao je da želi da svako živi punu hrišćansku slobodu, interesantno da se sloboda pominje u prvoj besedi, ne samo interesantno, nego i dosta važno“, kaže.

Ono što je važno, dodaje, „rekao je da njemu nije blisko strančarenje i da je on tu da ujedini“.

„Mislim da je to jako dobra poruka, osim ako se sada strančarenje ne odnosi na opoziciono delovanje u Srbiji. Ako se to odnosi i na strančarenje predstavnika vlasti i opozicije, onda je to u redu, ali ako pod tim podazumevamo samo opoziciono strančarenje u Srbiji, onda to može biti problem, ali nadam se da to nije tako“, kaže Veljković.

Gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare