Istekao rok za selidbu ambasade: Vučić kaže okolnosti se promenile, a jesu li?

Vesti 01. jul. 202119:3181 komentara
Podeli:

Istekao je rok iz Vašingtonskog sporazuma, po kome je Srbija do 1. jula trebalo da izmesti ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim. Sporazum su prošlog septembra potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji američki predsednik Donald Tramp. Vučić za N1 poručuje da se interes Srbije promenio, jer je u međuvremenu Izrael priznao Kosovo. Kaže i da će Srbija u skladu sa međunarodnim pravom i svojim interesima odlučiti kada će i da li će izmestiti ambasadu u Izraelu.

Predsednik se na vrhu Kule Beograd možda i osetio kao da stoji na vrhu sveta, ali, da li je od danas ušao i u problem sa vrhom sveta?

Predsednik Srbije je iznenađeno reagovao kada je u septembru u Beloj kući tadašnji američki predsednik Amerike saopštio da je sa Srbijom potpisana selidba srpske ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim. A danas Vučić poručuje da o potpisanom razgovara i sa Vašingtonom i sa Izraelom i da niko zbog probijenog roka ne treba da se, kako objašnjava, sekira za poziciju Srbije.

Povezane vesti

„Mi ćemo u skladu i sa međunarodnim javnim pravom, ali i interesima Srbije, a ti interesi su promenjeni od trenutka kada je Izrael priznao nezavisnost Kosova, donositi odluke u budućnosti. Ne možete da nam kažete mi smo priznali nezavisnost na delu vaše teritorije, a vi hajde izvolite zato što vas pritiskaju, oni koji su i nas pritiskali i uradite to isto, ja tu logiku ne prihvatam“, rekao je Vučić.

U diplomatiji i međunarodnom pravu, objašnjava profesor FPN Ivo Visković, važi pravilo da se ugovori moraju poštovati, uz jedan dodatak – pod datim okolnostima.

„Okolnosti su se promenile priznavanjem Kosova kao države od strane Izraela, i mislim da mi imamo osnov da na osnovu toga tražimo da se ta obaveza koju smo preuzeli ne izvrši. Što bi po meni bila velika sreća, ako bismo uspeli, jer ćemo se, ako to ne bismo uspeli, silno zameriti arapskim zemljama i mislim da možemo time puno više izgubiti, nego što bismo time eventualno dobili nešto u odnosima sa SAD“, kaže Visković.

A uoči isteka roka, Glas Amerike postavio je Stejt departmentu pitanje o očekivanjima koja SAD ima od Srbije u vezi sa postignutim sporazumom i delom koji podrazumeva premeštanje srpske ambasade.

„Nadamo se da će naši partneri delovati u dobroj veri i nastaviti da se pridržavaju obaveza preuzetih u Vašingtonu. Preuzete obaveze već donose korist građanima Srbije i Kosova i ohrabrujemo ih da nastave njihovu primenu“, navodi Stejt department.

A da li je predsednik Srbije onog dana u Beloj kući znao da će Izrael priznati Kosovo? Činjenica je da to priznanje stoji u dokumentu koji su prištinske vlasti potpisale sa Amerikom i da je Tramp zbog toga odmah telefonskom vezom spojio zvaničnike Izraela i Kosova. Pa kada su se tačno okolnosti promenile?

Komentari

Vaš komentar