Panić se zakleo na skupu: Odgovorni za smrt građana i lekara neće imati mira

Vesti 15. feb. 202112:20 > 15:1618 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Skup povodom velikog broja preminulih lekara i zdravstvenih radnika tokom pandemije koronavirusa održan je ispred Vlade Srbije. Pošto su pročitana imena preminulih lekara i zdravstvenih radnika, i održan minut ćutanja, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić je poručio: "Tako mi moje diplome doktora medicine i specijalsite anestezije i tako mi ovog krsta koji sam stavio na sebe, dok dišem i dok me ima oni koji su odgovorni za smrti građana Srbije koje nisu bilo potrebne, a posebno za kolege koji su zaista u preobimnom broju platikli svojim životima da prebrodimo ovu epidemiju neće imati mira, ja vam to obećavam".

Panić se zahvalio velikom broju okupljenih i organizacijama koje su podržale skup sa ciljem da se nijedno ime ne preminulih zdravstvenih radnika ne zaboravi i da nijedna žrtva koja se desila tokom epidemije ne bude uzaludna, a da oni koji su odgovorni što ima ovako veliki broj preminuilih građana i zdravstvenih radnika jednog dana odgovaraju za svoja loša činjenje ili nečinjenja tokom pandemije.

On je pročitao jedno od pisama podrške koje je stiglo od Sindikata dokrora medicine Crne Gore, i ocenio da kolege iz regiona vide da se samo kod nas dešava ovakva tragedija i da nema slične ni u regionu, a ni u svetu.

povezane vesti

Panić je, obrazlažući zahteve sindikata vezano za onaj o dodeli nacionalnih penzija porodicama svih zdravstvenih radnika i zaposlenih u zdravstvu rekao da pošto Krizni štab nije uspeo da im sačuva živote, smatraju da je najmanje što mogu da urade – da se obezbedi nacionalna penzija. Nije dovoljno ono što piše u kolektivnom ugovoru da jedno dete može da dobije 15 posto prosečne zarade za školovanje, rekao je Panić i naveo primer preminule lekarke koja ima troje dece.

„U našim zahtevima je i da se konačno donese pravilnik o upućivanju zdravstvenih radnika u kovid jedinice“, rekao je predsednik SLFS i dodao da se sada to čini od grada do grada, da nema sistema i pravilnika po kojima se radi, već svaki direktor i načelnik se snalazi kako ko zna. Istakao je i da su u pitanju direktori i vršioci dužnosti direktora koji su ucenjeni i više paze svoju fotelju nego da li će zdravstvena služba raditi kako treba.

Kaže da je jedan od zahteva i da kovid postane profesionalno oboljenje, kao i da sve kolege koje se nalaze na Zovodu za zapošljavanje, i lekari i medicinski tehničari, svi odmah budu primljeni na neodređeno vreme. Da je to učinjeno ranije, kako kaže, bilo bi sprečeno da se desi ova tragedija.

Kaže i da bi lekari morali da se upućuju najviše na mesec dana, da se tačno zna koliko mogu da provedu pod skafanderima i da insitutucije rade svoj posao.

Zvižduci Lončaru, okupljeni tražili ostavku ministra

Kada je spomenuo ime ministra zdravlja koji je, kaže najodgovorniji za sve, čuli su se zvižduci i poziv na ostavku. Panić je rekao okupljenima da se slaže s tim:

„Tražimo već četiri godine smenu tog čoveka sa nezgodnim nadimkom“, rekao je.

Zatražio je i da se hitno odobre specijalizacije, i dodao da je sa 105 preminulih lekara otišlo i hiljadu godina škole.

„Ako država nije imala pijeteta, solidarnosti i humanosti da spasi te živote trebalo bi da pazi da državu ne košta mnogo u novcu. Hiljadu godina škole je mnogo novca. Ovo je poslednja opomena i poslednje čekanje koje možemo dozvoliti ovoj vlasti“, rekao je Panić i dodao da će se posledice ovoliko preminulih zdravstvenih radnika osetiti tek za 10 ili 15 godina.

Negodovanje prisutnih izazvala je i izjava Panića da belgijska i hrvatska kompanija i NALED prave reorganizaciju prema kojoj će od 300 i nešto zdravstvenih ustanova u Srbiji ostati samo 117.

Ispred Vlade Srbije na početku okupljanja pročitana su imena 105 preminulih lekara, ali potom i medicinskih sestara, tehničara, laboranata, vozača, do čijih imena je sindikat uspeo da dođe.

Izvor : N1

Gorica Đokić iz Glavnog odbora Sindikata kroz suze je čitala imena preminulih. Pred Vladom su bile i porodice stradalih medicinskih sestara, koje takođe učestvuju u skupu.

„Naše pitanje je ‘Dokle više?’. Kao što ste shvatili, lekari su lekari do smrti i zdravstveni radnici su zdravstveni radnici do smrti“, rekla je Đokić i pozvala okupljene da minutom ćutanja odaju poštu lekarima i zdravstvenim radnicima, ali i svim građanima koji su preminuli u državi od ove pošasti.

Okupljeni su nosili cveće i sveće, koje su na kraju protesta zapaliili.

Zahtevi SLFS za unapređenje položaja porodica preminulih lekara i bolje uslove za rad su – nacionalna penzija za porodice preminulih; strogo poštovanje pravila o radu u Kovid jedinicama; klasifikovanje Kovida-19 kao profesionalne bolesti; stalni radni odnos za zaposlene u vreme epidemije; sindikat da bude ravnopravni pregovarač i utvrđivanje razloga smrtnosti među zdravstvenim radnicima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar