Ispravljanje Morave kod Kraljeva još nije ni počelo, a mostovi su već poljuljani

Vesti 26. jul 202119:52 17 komentara

Ispravljanje Zapadne Morave kod Kraljeva zbog gradnje Moravskog koridora nije ni počelo, a reka je za godinu dana oštetila dva mosta. Oba su zatvorena za saobraćaj i nisu za upotrebu. Zbog preopterećenja i rečnih nanosa, popucali su stubovi. Postavlja se pitanje šta će biti sa ostalim mostovima kada se reka ubrza.

Zbog velikog vodostaja Zapadne Morave, za samo godinu dana oštećena su dva mosta kod Kraljeva. Velika količina smeća i stabala koje je reka nosila, udarala je u stubove mostova. Oba su potpuno zatvorena za saobraćaj, jer su im popucali stubovi.

Arhitekta Vasko Nikolov je još pre dve godine govoreći za N1 o projektu menjanja toka Zapadne Morave zbog izgradnje autoputa, nagovestio da su mostovi na reci poprilično stari, i da neće izdržati ni sadašnju jačinu reke.

„Trebalo je izvršiti procenu stanja mostova i definisati da li sme da se odvija neka vrsta teškog saobraćaja za potrebe Koridora. Ako su mostovi neophodni, onda je trebalo da se izvrši sanacija i priprema za takvu vrstu aktivnosti. Ovo je sada kockanje, i sa mostovima i sa ljudima koji imaju imanje sa jedne i druge strane Morave. Sad moraju da prelaze po 15 kilometara kako bi došli do svojih njiva koje bukvalno gledaju sa prozora kuća“, kaže Nikolov.

vasko nikolov
N1

Radovi su već stigli do Kraljeva. I na potezu u dužini od oko desetak kilometara u blizini Kraljeva, gde je na čak četiri mesta predviđeno da se reka „ispravlja“, već se gradi putna baza.

Prema mišljenju Nikolova, menjanjem toka Zapadne Morave, direktno će se vršiti pritisak na nekoliko mostova. Kako je rekao za N1, izmenom toka reke, cela Moravska dolina, od Čačka pa sve do Kruševca će se promeniti.

„Očekuje nas još teži scenario. Jer, kod velikih naplavnih voda, ispravljanjem Morave, reka će dobiti još veće ubrzanje, i jaču kinetičku i potencijalnu energiju. Svi objekti koji se nalazi u dolini Zapadne Morave, ako ne budu sanirani i pripremljeni za takvu vrstu opterećenja, biće ugroženi, odnosno devastirani. To je najkastrofalniji scenario. A ako se neko u tom trenutku zadesi na mostu, može i da strada“, rekao je Nikolov.

Da podsetimo, gradnja autoputa Pojate – Preljina, dužine 110 kilometara, podrazumeva izmenu toka Zapadne Morave, duž koje će Moravski koridor i prolaziti. Radovi na izgradnji Moravskog koridora koštaju oko 800 miliona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare