Ismevanje institucija: Dok policija traga za dokazima, Vučić ih ima, ali ne da

Vesti 05. jan. 202119:06 > 19:11179 komentara
Podeli:

Policija i dalje, prema rečima ministra Aleksandra Vulina, prikuplja dokaze o prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je o toj aferi sam obavestio javnost. Danas, sam predsednik kaže da dokaze ima, ali da ih neće dati. Za to vreme, iz tužilaštva, po pravilu niko se ne oglašava. Uz to, niko još uvek nije uhapšen, saznaje N1. Da li se u srpskim bezbednosnim krugovima desio katastrofalan propust ili je čitav sistem urušen do nepopravljive mere?

Prisluškivanje predsednika Vučića glavna je tema za vrh vlasti već danima. Prvi je u javnosti o tome govorio upravo Vučić i rekao da ga je prisluškivao deo domaćeg bezbednosnog sektora. Kako N1 saznaje, za taj slučaj još nema uhapšenih. A najjači dokaz o prisluškivanju poseduje, kako i sam kaže, opet Vučić.

„Imam svoje prisluškivane razgovore, dakle, imam zvono kad zvoni, sa sve završetkom razgovora i tako dalje, koje ja čuvam i nikada vam neću dati, zato što neću da rušim svoju državu“, izjavio je predsednik.

Povezano:

Dok Vučić krije dokaze, da ne bi, kako kaže, rušio državu, ministar policiije Aleksandar Vulin pokušava da dođe do dokaza i otkrije ko su rušitelji predsednika. „Kada budemo imali konačne rezultate i kada se budemo obratili nadležnim pravosudnim organima, onda ćemo moći da govorimo o motivima i o onome šta se desilo“, navodi ministar unutrašnjih poslova.

Uprkos tome što je istraga još u toku, jedan od najbližih predsednikovih stranačkih saradnika Vladimir Đukanović, javno upire prstom u sumnjiva lica: „Nema nikakve dileme da se radi o ljudima iz policije, jer i policija ima mogućnost prisluškivanja, ali njih niko ne može da kontroliše“.

Katastrofalan propust ili zloupotreba sistema?

Ipak, najviše podataka o zaveri oko Vučića imaju provladini tabloidi. Navode da su telefonske razgovore Aleksandra Vučića domaći špijuni tajno slušali godinu i po dana. Imaju i spisak prisluškivanih, među kojima su, članovi predsednikove porodice, ali i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić.

Ako su te informacije tačne, onda je reč o ogromnom propustu bezbednosnih službi, kaže novinar Vuk Cvijić.

„Ako je on godinu i po prisluškivan, ako je prisluškivan i šef BIA, to je katastrofalan propust. Ako nije istina, onda se sistem zloupotrebljava. Ako je sve istina, onda je sistem urušen i to je još i gore“, ističe Cvijić.

Prema pisanju provladinih tabloida centar za praćenje bio je u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova, a posebna aparatura nabavljena je u tajnosti. O slučaju prisluškivanja predsednika Srbije Tužilaštvo, inače nadležno za svaku istragu, ćuti.

Komentari

Vaš komentar