Iseljenje osobe sa invaliditetom odloženo, ostao strah – račune ne može da plati

Vesti 02. mar 202120:25 2 komentara

Iseljenje Božidara Savića iz socijalnog stana u naselju Kamendin, koje je trebalo da bude danas, odloženo je. Ostali su mu i dalje dugovi za račune koje nije u mogućnosti da plati i strah da ne izgubi krov nad glavom. Iz organizacija koje se bave ljudskim pravima ukazuju da je potrebno naći model koji bi rešio socijalno stanovanje jer već postojeći smatraju neodrživim.

U Kamendin, Božidar Savić sa troje dece i suprugom doselio se 2013. godine. U međuvremenu je supruga preminula, ćerke se udale i odselile, a on je u istom stanu ostao da živi sa sinom. Prima invalidsku penziju zbog oštećenog čula vida.

„Stan sam dobio kao i mnogi ovde, za socijalno stanovanje što je i bilo u početku, prve recimo tri godine. Zatim su računi počeli da rastu rapidno i premašili su primanja, ona koja smo imali. Bilo je nemoguće plaćati dalje. Ja sam prestao da plaćam, jer nisam imao od čega“, rekao je Božidar Savić.

I onda su se nagomilali dugovi – za infostan, struju… I premašili sumu od milion i po dinara. Od penzije koja je 14 hiljada dinara, objašnjava, sada mu se odbija polovina. Došlo je i do toga da je umalo bio iseljen, ali je to privremeno odloženo. Šta će biti u narednim danima – ne zna.

„Ja ne mogu da se krećem, ja sam invalid prve kategorije, slep. Znači, ja ne mogu da idem tamo u 27. marta, da tražim, da molim. Niko se nije ovde pojavio“, dodaje Božidar Savić.

Pojavili su se aktivisti civilnog društva. Pisali su, kažu, Međunarodnom sudu za ljudska prava koji je naložio privremeno odlaganje iseljenja. Razumeju zakon, ali ukazuju i na opasnost da stanari izgube krov nad glavom.

„Međutim to ne može baš tek tako i ne mogu da se zaobiđu nacionalni ni međunarodni pravni okvir, koji za suštinu imaju to da ne može lice da se ostavi bez krova nad glavom, odnosno na ulici, pogotovo socijalno ugroženo lice, a da mu se ne ponudi nikakav adekvatan i alternativan smeštaj“, kaže Nađa Marković, pravna savetnica Inicijative A11.

I nije Božidar Savić jedini primer. Marković kaže da je potrebno naći održiv model socijalnog stanovanja. Odnosno da i oni sa niskim primanjima mogu imati dom.

„Statistike govore da recimo oko 60 porodica ovde živi bez struje. Protiv 200 njih je pokrenut izvršni postupak zbog dugovanja za infostan, a ima i recimo sigurno desetak postupaka koji su okončani za iseljenje“, rekla je Nađa Marković.

Dodaje i da su pokrenuli inicijativu za rešavanje komunalnih i socijalnih potreba stanovnika Kamendina te da ju je potpisalo 300 stanara. Od institucija čekaju odgovor.

„Očekujem da se posle ovoga ipak pojavi neko iz uprave grada ko će pokušati, nadam se, da izađe sa nekim razumnim predlogom. A ovo da traje ovako, ovo ne može. Ovo je čisto mučenje“, kaže Savić.

On ne postavlja uslove, ali ipak želi da razgovara kako bi se rešio njegov, ali i problemi drugih stanara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare