Ipsos: 60 odsto mladih smatra da je rizik od vakcine jednak riziku od kovida

Vesti 12. jul. 202113:37 > 14:5541 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predrag Kurčubić iz Ipsosa rekao je u emisiji Studio Live N1 da je istraživanje koje je sprovela kompanija Ipsos i Laboratorija za istraživanja individualnih razlika Filozofskog fakulteta u Beogradu pokazalo da skoro 60 odsto mladih od 18-29 smatra da je rizik od vakcine jednak ili veći riziku od kovida. "To je potpuno besmisleno, ne postoji empirijska građa koji bi to potvrdilo. Recimo, ako vozite bicikl postoji rizik da vam se nešto dogodi, ako pijete mleko takođe, ako jedete kikiriki takođe i to je u rangu rizika koji nosi vakcina pa ih se ne odričemo", kaže on.

Istraživanje pokazuje da se oko 55 odsto punoletnih građana Srbije vakcinisalo, da su se prijavili za vakcinaciju ili da će to sigurno učiniti u narednom periodu, dok sedam odsto navodi da se neće vakcinisati.

Povezane vesti:

„Kada pričamo o procentima, naše procene govore da u Srbiji živi 5,2-5,3 miliona punoletnih i to je 55 odsto od ovog broja, što se poklapa sa zvaničnim podacima države. Zanimljivo je ko se vakcinisao, a ko nije, šta su razlozi koji dovode do toga da se neko vakciniše i koji deo pruža otpor procesu vakcinacije da je teško promeniti njegovo mišljenje“, ocenjuje on.

Dodaje da mladi ne veruju da korona sa teškom slikom može da ih zadesi.

„(Imaju) poteškoće da predvide šta bi moglo da se desi. Samo je važno da se apeluje da vakcinacija nije samo lični cilj, već se svaki pojedinac stavlja u službu kolektiva. Svuda postoje oni koji ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga, međutim visok je procenat ljudi među mladima od 18-29 godina koji kažu da ne smeju da prime vakcinu iz zdravstvenih razloga, a više je ženske populacije i to jer kažu da utiče na plodnost. Sada znamo da nema kontraindikacija za trudnice“, rekao je Kurčubić.

Kaže da je najviše neodlučnih u populaciji od 18-29 godina – 62 odsto nije sigurno da li da se vakciniše, jer traže potvrdu da je vakcina efikasna i bezbedna.

„Bilo bi zanimljivo videti da li su oni primili informacije o bezbednosti vakcine, s obzirom na njihov uzrast i šta oni primaju od informacija. Probaćemo da vidimo šta oni znaju o bezbednosti vakcine. Jedan od razloga je i potvrda da je vakcina efikasna, meni podaci govore da je vakcina efikasna, kad gledate hospitalizovane retko je da ima slučajeva sa težom slikom, a da su vakcinisani. Potvrđuje se tvrdnja da su vakcine sigurne, zato je važan što širi obuhvat“, kaže gost N1.

Ističe da je država dobro postupila u delu obezbeđivanja vakcina i da ih je bilo, kako kaže, „a la carte“.

„Ne treba vam ništa, samo odete na punkt. Država je imala i kampanju i konkretnu akciju gde je pokušala da pokrene ljude novčanim nadoknadama i sada nam predstoji sledeći korak. Kampanja ka mladima mora biti pozitivna, ne treba da osuđujemo nekog što se nije vakcinisao, mogu to da razumem. Ko da ih edukuje nisam siguran, to mogu biti poznate ličnosti koje su se vakcinisale i kojima mladi veruju“, kazao je Kurčubić.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine protiv koronavirusa, Kurčubić smatra da će doći i do nje.

„Neke zemlje su već krenule, Ujedinjeni Arapski Emirati na primer, mi to nismo pitali ljude, ali logika govori da će velika većina onih koji su primili dve primiti i treću dozu. Verujem da vakcina ima, tako da mogu da apelujem na ljude da se vakcinišu i prvi i drugi i treći put, da zadržimo ovo stanje koje imamo sada“, zaključio je Predrag Kurčubić.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar