Intonirana himna, đaci u klupama – kako će izgledati časovi u uslovima epidemije

Vesti 01. sep 202119:4027 komentara
Podeli:

Nova školska godina - nova pravila. Ovog 1. septembra prvi put je u svakoj školi intonirana himna Bože pravde. Ministar prosvete kaže da je ministarstvo odlučilo da na taj način "usadi poštovanje identiteta i državnih simbola". Međutim, prosvetare više brine da li će i kako deca poštovati protivepidemijske mere i da će, ako se situacija sa virusom pogorša, ponovo menjati režim rada.

I mala greška dok je pevao himnu bila je dovoljna da se Nikola Stepanović postidi i prekine, dok je uprava škole u Bresnici, mestu kod Čačka, od početka do kraja ponosno stajala uz pogrešnu verziju himne. Onu u kojoj se pominje kralj.

Sa himnom ili bez nje, deci je uglavnom svejedno. Najjači utisak prvog dana im je nešto potpuno drugo.

„Kada nas je učiteljica pitala šta nam se najviše svidelo u školi“, kaže Sofija Vukanović.

„Kada smo govorili svoje ime i prvo slovo našeg imena morali smo da izgovorimo neku reč“, rekla je Dina Dakić.

Kakav je bio protokol ovog dana nevažno je i roditeljima. Važno im je da onaj koji se odnosi na epidemiju dozvoljava da nastavu pohađaju u školi, a ne od kuće. Naročito u slučaju prvaka.

Povezane vesti:

„Ne bismo imali dovoljno vremena da im posvetimo u onoj meri u kojoj je to neophodno, pogotovo sad u ovom uzrastu“, kaže roditelj Dejan Kačavenda.

„Sviđa mi se da mi dete ide u školu, da ima taj osećaj, kao i ja, da idem da je pratimo, da je vraćamo“, dodaje roditelj Nađa Dakić.

Lekari, međutim, strahuju da režim po kojem se nastava odvija kao pre epidemije neće potrajati, jer brojke ponovo govore da je sve više zaraženih koronavirusom.

„Nije dobro da škole budu izvor zaraze i zbog kojih će stradati stariji uglavnom. Nisam siguran u ovakvom epidemiološkom okruženju da to može da se nastavi, mislim da će vrlo brzo škole morati da pređu na onlajn nastavu, jer je jednostavno takva situacija“, smatra zamenik direktora KC Niš Radmilo Janković.

Ali, nemaju svi pouzdan internet, podseća Vesna Vojvodić iz Sindikata nezavisnost. Đaci iz Tutina i Novog Pazara već sada imaju taj problem. U tim mestima se zbog velikog broja zaraženih nastava odvija po kombinovanom modelu. U slučaju da đaci i imaju internet, prosvetarima nije jasno, kada će pored časova u školi moći i onlajn nastavi da se posvete.

„Ili je reč o tome da sad nastavnik, koji je danas održao pet časova ili šest, pa kada stigne kući treba, po kojem to rasporedu, da sad ima i s drugim đacima iz te druge grupe časove i ko će to na kraju krajeva ne samo da izdrži fizički, ko će to da plati. Jer je to prekovremeni rad“, kaže Vojvodić.

Ministru je sada nešto drugo važno – to što su u većini škola deca u klupama. Da bi tako ostalo, potreban je i veći procenat vakcinisanih. I nastavnika, ali i dece starije od 12 godina.

„Apelujemo na odgovornost i solidarnost svih onih koji do sada nisu pristupili vakcinisanju, jer to jeste jedini lek protiv ove pošasti“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Uz apel i formalno su svim školama poslali preporuku za vakcinaciju dece, a škole prosledile roditeljima. Da li će im deca ovu školsku godinu provesti kod kuće, u školi ili u najgorem slučaju u bolnici, na njima je da odluče.

Komentari

Vaš komentar