Interpol upozorava na prevarante koji nude vakcine protiv korone

Vesti 17. avg 202110:24 2 komentara
AFP/Jean-Philippe Ksiazek

Interpol je u ponedeljak upozorio na organizovane kriminalne grupe koje pokušavaju da prevare vlade lažnim ponudama za prodaju antikovid vakcina, saopštili su iz ove međunarodne policijske organizacije.

Ovo globalno upozorenje usledilo je nakon što su u oko 60 slučajeva u 40 zemalja sveta, pojedinci u ministarstvima zdravlja i bolnicama primili ponude za antikovid vakcine odobrene za distribuciju u njihovoj zemlji, prenosi KoSSev.

Pročitajte još:

Obično tvrdeći da predstavljaju proizvođača vakcina ili državnu agenciju koja olakšava distribuciju vakcina, prevaranti ciljaju na profesionalne i lične naloge elektronske pošte potencijalnih kupaca, a stupaju u kontakt preko telefona, precizirali su iz Interpola.

Navode da su upozorenje izdali u svih 194 zemalja članica, a da je zasnovano na podacima proizvođača vakcina.

Objasnili su i na koji način pokušavaju da prevare, pre svega preko lažnih naloga društvenih medija i veb sajtova.

Kriminalci su iskoristili svaku fazu pandemije, navode iz Interpola.

„Od stvaranja veb stranica i naloga na društvenim medijima koji tvrde da prodaju zaštitnu opremu i medicinski materijal, do proizvodnje i distribucije lažnih vakcina, kao i napada od virusa (ransomware) na kritičnu infrastrukturu“, dodaju.

Generalni sekretar Interpola Jirgen Stok ( Jürgen Stock) kazao je da se u upozorenju podvlači važnost saradnje javnog i privatnog sektora.

„Kao što vidimo kod sajber kriminala, obično je privatni sektor taj koji ima najviše informacija o napadima i trendovima, što se upravo i dogodilo sa ovim pokušajima prevare sa vakcinama“ naveo je Interpol.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare