Internacionala traži od Brnabić da zaštiti radnike na gradilištu Linglonga

Vesti 20. nov. 202114:493 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Generalni sekretar Internacionale radnika građevinarstva i drvne industrije (BWI) Ambet Juson uputio je otvoreno pismo premijerki Srbije Ani Brnabić i zatražio hitnu akciju u vezi sa kršenjem prava radnika na gradilištu fabrike guma kineskog Linglonga u Zrenjaninu.

Povezane vesti:

„Užasnuti smo saznanjem da je uprava kineske kompanije ozbiljno prekršila osnovna prava radnika u Srbiji. Oko 500 vijetnamskih radnika je smešteno u neprihvatljivim uslovima koji su ispod standarda, bez adekvatnih sanitarnih uslova u vreme pandemije. Izloženi su opasnim uslovima bezbednosti i zdravlja“, naveo je Juson u otvorenom pismu.

Dodao je da kreveti radnika nemaju dušeke već samo dasku prekrivenu tankom pokrivkom, primorani su da rade 26 dana mesečno, a ukoliko iz bilo kog razloga ne ispune ovu obavezu i rade makar i dan manje, kažnjeni su tako što im se ne isplaćuje zarada za čitav mesec.

„Radnici ne dobijaju isplatne listiće. Štaviše, po dolasku iz Vijetnama, morali su da predaju svoje pasoše poslodavcu. Ne postoje dokazi da radnici imaju boravišne i radne dozvole, ali je i pored toga od njih traženo da predaju svoje pasoše poslodavcu“, kazao je Juson.

Prema njegovim rečima, radnicima nije obezbeđeno grejanje, struja niti pijaća voda, a zdravlje im je ugroženo svuda prisutnim virusom korona.

„Radnici su želeli da se vakcinišu, ali kada su kontaktirali upravu kompanije, oni su im rekli da je to komplikovano i da nije moguće. Nisu informisani da mogu da dobiju vakcinu bez ikakvih uslovljavanja. Kada se neko razboli, izolovan je u improvizovanoj bolničkoj sobi gde ostaje sve dok se ne oporavi – dok pri tom ne dobija nikakvu naknadu“, naveo je Juson.

Dodao je da sve navedeno predstavlja flagrantno kršenje međunarodnih ljudskih prava, uključujući i osnovnih radnih standarda i Konvencija Međunrodne organizacije rada, koje je Srbija ratifikovala.

„Snažno se protivimo ponašanju i aktivnostima izvođača radova, a posebno investitora, kineske kompanije Linglong koja nije sprovela dužnu odgovorost u vezi sa ljudskim i radničkim pravima. Ovi ozbiljni problemi opstaju zbog očiglednog nekažnjavanja kompanija koje posluju u delatnosti građevinarstva. One krše kako nacionalne tako i međunarodne radne standarde. A ono što te zloupotrebe čini još i ozbiljnijim je da se radnici migranti eksploatišu na projektima koji se finansiraju iz javnih sredstava“, objasnio je Juson.

Prema njegovim rečima, nekažnjivost u ovim i sličnim slučajevima može stvoriti praksu da i domaći radnici budu izloženi nehumanim uslovima rada.

Pozvao je Anu Brnabić da iskoristi svoju poziciju i preduzme aktivnosti kako bi se prekinulo ovo ozbiljno kršenje međunarodnih standarda i nacionalnih zakona, navodi se u pismu.

„Kineska kompanija ‘China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. LTD’, ogranak iz Beograda, treba da sprovede dužnu odgovornost, da se ponaša odgovorno, i da se poveže i razgovara sa lokalnim sindikatima“, poručio je Juson.

Komentari

Vaš komentar