Institut za neonatologiju dobio aparat za lečenje asfiktične novorođenčadi

Vesti 21. apr. 202115:55
Podeli:
Donacija UNICEF-a Institutu za neonatalogiju 1
Izvor: UNICEF

Institut za neonatologiju u Beogradu dobio je od UNICEF-a aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi, koji je obezbeđen od donacija individualnih donatora i kompanija koje su se odazvale kampanji UNICEF-a "Tako mali da bi u srce stali".

Aparat za kontrolisano snižavanje telesne temperature asfiktične novorođenčadi, vredan 2.419.000 dinara, namenjen je lečenju prevremeno rođenih beba sa problemima disanja i nedostatkom kiseonika prilikom porođaja.

Kako je navedeno u saopšenju, nakon donacije četiri inkubatora, od kojih su dva prošle nedelje dostavljena Novom Sadu i Kragujevcu, a dva je dobila Dečija klinika u Nišu, UNICEF nastavlja sa podrškom neonatalnim jedinicama u Srbiji.

U Srbiji se godišnje rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4.000 rođeno prevremeno, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške.

Donacija UNICEF-a Institutu za neonatalogiju 4
Izvor : UNICEF

Upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60 odsto smrtnih slučajeva novorođenčadi.

„Institut za neonatologiju brine se o najosetljivijim bebama u Srbiji. Izuzetno je važno da u svakom trenutku i za svako dete imaju najbolje uslove za pružanje podrške koja omogućava preživljavanje i što optimalniji razvoj ‘malih divova… Očuvanje najviših standarda zdravstvene zaštite dece, uprkos izazovima koje kovid-19 pandemija nameće, su zajednički prioritet i zato zahvaljujemo brojnim donatorima što nam pomažu da omogućimo bezbedan i zdrav početak svakom detetu u Srbiji ‘“, izjavila je rukovodilac programa za rani razvoj UNICEF-a Jelena Zajeganović Jakovljević.

Kampanja „Tako mali da bi u srce stali“ pokrenuta je u novembru prošle godine sa ciljem modernizacije i opremanja neonatalnih jedinica u Srbiji.

Kampanju je podržalo ministarstvo zdravlja Srbije, sa kojim UNICEF od 2017. godine intenzivno sarađuje na unapređenju rada neonatalne službe.

Do sada se pozivu UNICEF-a odazvalo 4.638 individualnih donatora i 179 kompanija koji su svoje donacije namenili upravo za podršku najosetljivijim bebama.

UNICEF poziva građane i kompanije da se priključe Klubu prijatelja UNICEF-a i svojim donacijama pruže pomoć da najosetljivije bebe dobiju najbolje uslove za početak života, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar