Institut za majku i dete: Na lečenju od korone 13 dece, troje na respiratoru

Vesti 09. nov 202108:564 komentara
Podeli:
institut za majku i dete
Izvor: N1

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović rekao je da se u toj bolnici trenutno od infekcije koronavirusom leči 13 dece, od čega je petoro na intenzivnoj nezi.

Kako je Vukomanović rekao za Radio-televiziju Srbije, troje dece je na respiratoru, a kod ostala dva deteta se primenjuje neki oblik kiseonične terapije.

Ostalih osmoro dece na kovid odeljenju, koja zahtevaju eventualno primenu kiseonika, nisu životno ugrožena.

Prema njegovim rečima, na taj institut uglavnom dolaze deca koja zahtevaju bolničko lečenje, ili se ocenjuje da bi mogla da zahtevaju bolničko lečenje, dok preglede i testiranja rade domovi zdravlja.

Kada su u pitanju posledice preležanog kovida, Vukomanović je naglasio da najviše dolaze deca kojima se javljaju ubrzan rad srca, loša kondicija i bol u grudima.

„EKG nalaz, fizikalni nalaz je uglavnom dobar, međutim sada obraćamo pažnju na detaljnu epidemiološku anamnezu. Po pravilu otkrijemo da su imali neku formu, da li asimptomsku, da li jednodnevnu temperaturu praćenju glavoboljom. Ono što je važno, takvi problemi mogu da traju mesecima“, kazao je Vukomanović.

Istakao je da je pogrešno da se deca nakon preležanog kovida povuku u kuće i leže, već da moraju postepeno da povećavaju stepen fizičke aktivnosti.

„I društveni život nije zanemarljiv i ta psihološka komponenta nije zanemarljiva da se podigne taj energetski nivo koji ovaj virus očigledno izuzetno deprimira“, rekao je Vukomanović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar