Inspektor Jović posthumno heroj tabloida, a do juče bio „prljav“ i „kriminalac“

Vesti 29. jul 202119:25 > 19:3244 komentara
Podeli:

Inspektor beogradske policije Dejan Jović ovih dana, posthumno, postao je heroj tabloida, to jest, "hrabri policajac koji je prošao pakao", jer je 2017. godine učestvovao u hapšenju Veljka Belivuka zbog ubistva Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u centru Beograda. Za života je, međutim, iz istih razloga, bio meta tabloidne štampe. Odgovor na pitanje kako je to moguće, ponudio je portal Raskrikavanje. Podsećaju da je Belivuk onda "imao kontakte u najvišim nivoima politike i policije koji su mu pomogli da se izvuče za ubistvo", a da je danas šef "brutalne huligansko-kriminalne grupe i saradnik crnogorskog kavačkog klana" sa kojim se ista vlast obračunava i čiju optužnicu bi trebalo da saznamo sutra.

Pošto je vođa kriminalnog klana Veljko Belivuk oslobođen, krajem 2018. godine inspektor Dejan Jović, koji je učestvovao u njegovom hapšenju, za tabloide i to sve redom, postao je „prljavi policajac“. Takvom ocenom, prema priznanju suvlasnika i urednika Srpskog telegrafa Milana Lađevića, taj tabloid je ukrasio svoju naslovnu stranu, pošto im je tako lično rekla bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović. U izjavi za KRIK, sada se izvinjava.

„Samim objavljivanjem pravih informacija mi smo rekli da mu je sve bilo spakovano, kako i od koga. To je bio naš način da se izvinimo. Ali sam i ovom prilikom spreman da uputim izvinjenje i čitaocima i porodici inspektora Jovića, zato što smo poveravali u zvanično saopštenje jedne institucije – MUP. S obzirom da sam urednik Srpskog telegrafa, ne mogu da cepam odavno odštampane stranice, ali ako na portalu www.republika.rs još uvek ima takvih linkova, zamoliću kolege da ih izbrišu“, rekao je Lađević.

Povezane vesti:

Sećanja su, međutim, neizbrisiva. Brat Dejana Jovića, Goran, kaže za KRIK da tada niko u njegovoj porodici nije mogao da veruje šta pišu tabloidi i da je njegovog brata taj period uništio.

„Samo su odjedanput počeli da šibaju… Novine pišu sve i svašta, ali to je bio prosto nečiji cilj – da ga unište, da nazaduje, hteli su da ga smaknu, prosto rečeno. Taj period, to je bilo strašno za celu porodicu, pogotovo za naše roditelje i Dejanovu decu“, priča Goran Jović.

Istovremeno sa pisanjem tabloida o tome da je Jović kriminalcima „pomogao da izbegnu hapšenja“ i da sarađuje sa kriminalnom grupom Luke Bojovića i crnogorskim škaljarskim klanom, protiv inspektora je pokrenut proces – optužen je da je uticao da se jednom policajcu prijavljenom za porodično nasilje izrekne blaža mera. Na sudu je utvrđeno da je nevin – u martu 2020, a nakon godinu dana suđenja, oslobođen je optužbi.

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović kaže da su sva pisanja u vezi sa Jovićem, knjiški primer neodgovornosti tabloida.

„Koji, praktično, uništavaju živote ljudima, kao što je Jović, i prema svedočenju njegovog brata za KRIK, bio uništen i psihički i na sve moguće načine zbog te kampanje. Tabloidi su ti koji sprovode nečije tuđe interese preko naslovnih stana“, rekla je Milica Vojinović.

I kao što je tada vrhu MUP-a bilo u interesu da Jovića predstavi kao „prljavog inspektora“ i „kriminalca“, dve godine kasnije, pošto je vlast odlučila da se obračuna sa Belivukovim klanom, može li se naslutiti u čijem je interesu da Jović bude predstavljen kao „hrabri policajac koji je prošao pakao“?

„Jedan neverovatan preokret, bez trunke blama, sramote, i do juče bez izvinjenja“, dodaje Vojinović.

Inspektor Jović preminuo je u julu prošle godine od posledica kovida u 48. godini. Ubrzo posle smrti, u blizini policijske uprave za grad Beograd, osvanuo je mural sa njegovim likom. Inspektor Jović, svojevremeno je proglašen za najboljeg policajca u Srbiji, koji je dva puta i ranjavan na dužnosti.

Komentari

Vaš komentar