Saslušani izvođač radova i investitor na Vračaru, slede krivične prijave

Vesti 16. jul 202118:51 > 23:0764 komentara
Podeli:

Posle urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da su Građevinska inspekcija i policija izvšile uviđaj, a da su po nalogu tog tužilaštva saslušana odgovorna lica - izvođači radova na gradilištu, kao i investitori objekta koji su fizička lica.

„Iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo Teško delo protiv opšte bezbednosti iz Čl. 288 KZ-a. Takođe, nakon uviđaja i izjava i pregleda dokumentacije,proizilazi da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena, odnosno da je ista bila obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren, usled čega je najverovatnije došlo do pucanja šipova i obrušavanja. Nadležna inspekcija je po hitnom postupku naložila sanaciju temeljne jame kako bi se obezbedilo gradilište i sprecilo dalje urušavanje“, navodi se u saopštenju.

Kažu i da će protiv odgovornih lica biti podneta krivična prijava u redovnom postupku jer ne postoje razlozi za određivanje pritvora.

„Naime, svi učinioci su državljani Srbije i imaju uredno prebivalište, zatim svi dokazi su obezbeđeni, a upravo izvođac radova mora sanirati temeljnu jamu po hitnom postupku i to što pre zbog najave kiše i pljuskova u narednom periodu. Pored toga što gradilište mora brzo da se obezbedi i sanira da ne bude još težih posledica, potrebno je odmah pregovarati oko naknade štete sa oštećenima“, zaključuju iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva, a prenosi „Nova.rs“.

Prethodno je građevinska inspekcija izvršila je hitan inspekcijski pregled lokacije na Vračaru na kojoj je urušena zgrada, a utvrđeno je da izvođač na parceli pored nije obezbedio temeljne jame po projektu. Najavljeno je da će biti podnete odgovarajuće krivične prijave protiv svih odgovornih lica, investitora, izvođača, stručnog nadzora.

Građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda vodi postupak inspekcijskog nadzora nad izgradnjom objekta u Vidovdanskoj ulici broj 4, saopšteno je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove. Investitor poseduje građevinsku dozvolu od 22. aprila 2021. godine i prijavu radova od 14. maja 2021. godine.

Povezano:

Građevinska inspekcija izvršila je hitan inspekcijski pregled predmetne lokacije i tom prilikom utvrđeno je da izvođač radova nije izveo obezbeđenje temeljne jame shodno odobrenom projektu obezbeđenja temeljne jame, navodedeno je na sajtu Grada Beograda.

Po hitnom postupku, kaže se u saopštenju, biće doneto rešenje o zabrani korišćenja urušenog objekta.

Takođe, u toku je donošenje rešenja kojim će investitorima i izvođaču radova biti naređena hitna obustava svih radova, osim radova na obezbeđenju temeljne jame, a na licu mesta građevinski inspektor je izrekao usmeni nalog za to. Građevinska inspekcija će podneti odgovarajuće krivične prijave protiv svih odgovornih lica, investitora, izvođača, stručnog nadzora.

Podsetimo, bager sa gradilišta koje se nalazi pored zgrade u Vidovdanskoj ulici broj 2 potkopao je temelje te zgrade. Posle 30-ak sekundi došlo je do potpunog loma. Čitav jedan stan je uništen, a čini se i da cela zgrada više neće biti upotrebljiva. Stanari su hitno evakuisani. Srećom niko nije poginuo.

Na licu mesta bila je reporterka N1:

Stanarka zgrade koja se urušila Zorica Stanimirović rekla je za N1 da je „strašno to što je mašina na gradilištu pored zgrade radila i posle urušavanja“. Prema njenim rečima, stanu koji se urušio ne živi niko, a u zgradi su bile tri osobe.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je za N1 da će investitor koji gradi objekat pored zgrade koja se urušila morati da plati štetu, „jer je ona nastala njihovim radovima“.

 

Komentari

Vaš komentar