Inspekcija i vlasnik cementare različito o zagađenju, konačnu reč daće sud

Vesti 13. mar 202119:39 25 komentara

Nekadašnji simbol jugoslovenskog ekonomskog čuda, beočinska cementara, nekoliko godina unazad u zvaničnim izveštajima navodi se kao jedan od najvećih zagađivača u zemlji. Ekološki aktivisti iz Beočina upozoravaju da je osim visokih nivoa zagađenja, problematično i nepropisno spaljivanje otpada koje se u cementari koristi kao glavni energent. Na prekoračenja zagađenja reagovala je i pokrajinska inspekcija, dok iz kompanije "Lafarž", koja je vlasnik cementare, za N1 tvrde da svoj posao rade u skladu sa propisima.

I iz vazduha, i sa zemlje, prizor je isti…

„Dim kao dim on je vidljiv golim okom“, kaže Zlatko Todorčeski iz Ekološkog pokreta Beočina.

Povezane vesti

Golim okom, međutim, nije moguće videti štetne čestice dima, za koje u „Ekološkom pokretu“ Beočina, strahuju da mogu biti i kancerogene, jer se, objašnjavaju, kao glavni energent u cementari koristi otpad.

„2010. godine počinje to probno spaljivanje od nekih 27 tona sa deponije u Novom Sadu, sa komunalne deponije, i polako se ide ka tome da jednostavno se uvodi kao osnovni energent otpad u cementari“, kaže Zlatko Todorčeski.

Da se u cisternama „Lafarža“ prevozi i opasan otpad, ustanovila je pokrajinska inspekcija.

„LAFARGE BFC DOO BEOČIN je primao i termički tretirao opasan otpad bez urednog izveštaja o ispitivanju otpada odnosno uz izveštaje koji ne sadrže sve propisane parametre i vršio ispuštanje zagađujućih materija u vazduh u koncentracijama iznad dozvoljenih graničnih vrednosti emisija“, navode.

U izveštaju inspekcije se navodi i da je kroz kapije cementare tokom 2019. godine prošlo skoro 1000 tona opasnog otpada, te da su nivoi zagađenja vazduha bili i do 200 puta viši od dozvoljenih. Iz „Lafarža“ uveravaju u suprotno – za N1 kažu da su nivoi najopasnijih čestica daleko ispod graničnih vrednosti, te da su prekoračenja tokom 2019. bila tek povremena.

„To je sve definisano kroz ITPS dozvolu koju smo obnovili sa pokrajinskom adminsitracijom. Sve akcione planove iz ITPS dozvole smo realizovali i poslednja akcija je u toku to je zamena filtera pripreme sirovine sa novim filterom najnovije generacije. Mi smo znači sve ono što je bilo rešili kao posledica tih aktivnosti celu 2020. smo završili bez ijednog prekoračenja bilo koje granične vrednosti“, kaže direktor Dimitrije Knjeginjić.

Konačnu reč daće sud, jer je pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine protiv „Lafarža“ podneo prijavu za privredni prestup. Inače, države u okruženju, poput Slovenije i Hrvatske, ali i opština Kosjerić u zlatiborskom okrugu, zabranile su upotrebu alternativnih goriva u proizvodnji cementa, upravo zbog velike opasnosti za životnu sredinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare