Insajder: Bratislav Dikić imenovan za pomoćnika direktora JP „Srbijašume“

Vesti 28. maj 202111:59 > 12:0362 komentara
Podeli:
Bratislav Dikić
Izvor: Printskrin: Youtube/Jutarnji Program TV HAPPY

Bratislav Dikić, bivši šef Žandarmerije i general u penziji, dobio je novu javnu funkciju – ubrzo nakon povratka iz Crne Gore i ukidanja presude za pokušaj državnog udara u toj zemlji imenovan je za pomoćnika generalnog direktora u JP Srbijašume. To potvrđuju i javno objavljene fotografije pa i saopštenja o sastancima rukovodstva ovog javnog preduzeća sa predstavnicima lokalnih samouprava i mesnih zajednica.

Od kada je tačno Dikić na ovoj funkciji kao i šta ga kao bivšeg komandata Žandarmerije kvalifikuje da se bavi održavanjem šuma u Srbiji samo su neka od pitanja Insajdera na koje nisu dobili odgovor u ovom javnom preduzeću. Imenovanje Dikića ne pominje se ni na sajtu Srbijašuma, ali to otkrivaju fotografije objavljene i na zvaničnom sajtu Topličkog okruga. Naime, uz saopštenje o sastanku koji je inicirao načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković objavljena je i fotografija na kojoj se nalazi Dikić, potpisano njegovo ime i nova funkcija, piše „Insajder“.

“Kako zajednički doprineti povećanju pošumljenosti i obnavljanju šumskih ekosistema, unaprediti saradnju i povećati svest građana o značaju očuvanja šumskog bogatstva na teritoriji Topličkog okruga bilo je reči na sastanku koji je organizovao načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković, a kome su prisustvovali generalni direktor JP Srbijašume Igor Braunović, njegov pomoćnik Bratislav Dikić kao i predstavnici gradske vlasti u Prokuplju, gradonačelnik Milan Aranđelović i predsednik Skupštine Dejan Lazić”, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Topličkog okruga.

Povezane vesti:

Ime Bratislava Dikića u poslovima šumarstva pominje se i u tekstovima lokalnih medija Svljig info i Bubamara radio. Tako se u vesti o dogovoru javnog preduzeća Srbijašume i Mesne zajednice Crnoljevica navodi da su sastanku na kome je dogovor napravljen prisustvovali pored predsednika opštine Svrljig Miroslava Markovića i pomoćnik direktora Srbijašuma Bratislav Dikić, predstavnik Srbijašume iz Svrljiga Milan Videnović i dva predstavnika MZ Crnoljevica.

Uz saopštenje, objavljene su i fotografije sa ovog sastanka na kojima se vidi i Bratislav Dikić.

Dikić u sudskom postupku za državni udar u Crnoj Gori

Bivšeg komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića crnogorska policija uhapsila je 16. oktobra 2016. zajedno sa još 19 osoba. Crnogorsko tužilaštvo je ovu grupu srpskih i ruskih državljana teretilo da su uoči izbora, oktobra te godine, planirali hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i nasilnu smenu vlasti, a da bi sprečili da Crna Gora uđe u NATO, piše „Insajder“.

O svemu što se tada dešavalo u Crnoj Gori možete pogledati u emisiji Insajdera „Služba u službi i van službe“.

Dikić je u pritvoru bio četiri godine i četiri meseca, a u međuvremenu je u Spužu štrajkovao i glađu. Na ročištu, septembra 2017, negirao je optužbe, navodeći da je „samo došao u posetu Ostrogu“. U maju 2019, pred Višim sudom u Podgorici, osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična dela „terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranja kriminalne organizacije“. Apelacioni sud Crne Gore je početkom februara ukinuo presudu kojom je trinaestoro optuženih bilo osuđeno na gotovo 70 godina zatvora, pa je bivši komandant Žandarmerije pušten iz pritvora 6. februara. U Srbiju se vratio 13 dana kasnije.

Ko je Bratislav Dikić?

Podsetimo, Dikić je u Žandarmeriji bio od njenog osnovanja 2001, a u tu jedinici je došao iz Specijalne antiterorističke jedinice. Kasnije je uhapređen u komandanta niškog odreda, a 2009. postao je i komandant ove jedinice MUP Srbije.

Penzionisan je krajem 2015, na svoj zahtev, zbog bolesti, pri čemu je javnosti dostavio potvrde sudova i tužilaštva da se protiv njega ne vodi, niti se vodio bilo kakav krivični postupak. Te potvrde je javnosti na uvid dostavio jer su prethodnih godina, dok je bio na čelu Žandarmerije, najbrojnije jedinice MUP Srbije, ali i posle smene početkom jula 2013. godine, mediji pisali da je umešan u organizovani kriminal i reketiranje, kao i da su protiv njega Sektor unutrašnje kontrole i tužilaštvo pokrenuli predistražne radnje i postupke. Neki mediji su, takođe, pisali da se protiv Dikića vodi istraga zbog sumnje da je umešan u ratne zločine na Kosovu, ali dokumenta iz tužilaštva i sudova to nisu potvrđivala.

Saznanja Insajdera o Bratislavu Dikiću

Dve godine pre smene Dikića, Insajder je otkrio da je on bio pod operativnom obradom Uprave Kriminalističke policije u okviru tajne akcije „Sistem“.

U toj akciji su prikupljeni dokazi da je kao komandant Žandarmerije, nelegalno prisluškivao svoje saradnike, ali i da su pripadnici te jedinice našli oružje na području Novog Pazara koje nisu prijavili, već su ga odneli u svoju bazu na Vlasini. Insajder je objavio i da u MUP-u postoji službena beleška od 26. jula 2010, u kojoj se navodi da je Dikić pripadnicima Žandarmerije naredio da sanduk sa municijom i bombama koji su našli u selu kod Bujanovca sklone u svoju bazu u Nišu. Mediji su pisali i da je u to vreme nameravao da i Žandarmeriji formira Odred za specijalne namene od 615 pripadnika koji bi delovao po uzoru na nekadašnju Jedinicu za specijalne operacije, pa je dobio nadimak „Mali Legija“.

U to vreme pažnju javnosti je privukla i pokazna vežba Žandarmerije, reklamirana u tv spotovima i na bilbordima kojima je dominirala poruka „Bog i Žandarmerija čuvaju Srbiju“. Sam Dikić je prilikom javnih nastupa uvek demantovao sve navode o njemu i Žandarmeriji. Ni zbog tih afera tadašnje rukovodstvo MUP-a nije iniciralo Dikićev odlazak sa mesta komandanta Žandarmerije.

Dačić ga 2011. unapredio u generala policije

Ministar policije Ivica Dačić čak ga je 2011. unapredio u generala policije.

„Kap koja je prelila čašu žuči“, kako je u julu 2013. tadašnji direktor policije Milorad Veljović objasnio svoj zahtev za smenu Dikića. Razlog je bilo hapšenje Aleksandra Krstića, pripadnika kraljevačkog odreda ove jedinice osumnjičenog za dvostruko ubistvo. Krstić je kasnije osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora zbog ubistva Srđana Tomića i Aleksandra Nedeljkovića iz Jagodine, koje je, navodno zbog duga od 5.000 evra, usmrtio pa zapalio. Odmah po Veljovićevom javnom obraćanju, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je izjavio da će prihvatiti zahtev za razrešenje Dikića, ali je odmah postavljen za pomoćnika direktora policije i sa tog položaja je penzionisan.

Komentari

Vaš komentar