Inicijativa: Pola miliona Banaćana nema ispravnu vodu za piće

Vesti 28. sep 202213:594 komentara
Izvor: Pixabay

Inicijativa "Banat je u pravu" saopštila je da pola miliona ljudi u Banatu nema vodu za piće i ocenila da je Srbija "izuzetno podbacila" u ostvarivanju najelementarnijeg ljudskog prava, objavio je portal 021.

Incijativa je reagovala na najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ o kvalitetu pijaće vode.

Podsećaju da je ljudsko pravo na vodu i sanitarne uslove proklamovano rezolucijom Ujedinjenih nacija, ali je Srbija izuzetno podbacila po pitanju ostvarivanja ovog najelementarnijeg ljudskog prava.

„Voda u Srbiji je najgora u Vojvodini, a u Vojvodini je najgora u Banatu, dok je u Banatu najteža situacija u severnom Banatu. Sada znamo da smo prošle godine u Vojvodini i dalje imali više od 40 odsto vodovoda sa udruženom neispravnošću (fizičko-hemijskom i mikrobiološkom). Poznato je da je arsen u višoj meri od dozvoljene prisutan u mnogim od ovih vodovoda, a arsen je kancerogen“, kaže se u saopštenju.

Nijedan severnobanatski ni srednjebanatski gradski vodovod nije se našao na spisku ispravnih vodovoda gradskih naselja u izveštaju za 2021. godinu.

Posledice će opteretiti zdravstvo, koje u Banatu radi u teškim uslovima hroničnog manjka kadrova, navode iz Inicijative.

Izveštaj „Batuta“ za 2021. godinu pokazuje da 20 javnih gradskih vodovoda u Vojvodini ima udružene fizičko-hemijske i mikrobiološke neispravnosti, a najnezdraviju vodu imaju stanovnici Banata. Institut je u uzorcima vode iz javnog vodovoda pronašao povišene koncentracije gvožđa, mangana, hlora, amonijaka, nitrata i nitrita, povećan utrošak kalijum-permanganata i prisustvo kancerogenog arsena.

Komentari

Vaš komentar