Inicijativa Otvoreni Balkan – i političarima i privrednicima je dosta čekanja

Vesti 04. nov 202119:10 26 komentara

Samit Srbije, Albanije i Severne Makedonije u okviru inicijative Otvoreni Balkan završen je konstatacijom da je frustrirajuće što ranije potpisan sporazum o slobodnom protoku roba nije zaživeo u praksi. Kamioni i dalje čekaju danima na granicama, moramo da rešimo taj problem zaključili su Aleksandar Vučić, Edi Rama i Nikola Dimitrov. Predsednik Srbije i premijer Albanije odbacili su kritike da je reč o projektu koji je protivan interesima drugih država na Zapadnom Balkanu.

Mali šengen je postao Open Balkan (Otvoreni Balkan), ali rebrendiranje nije mnogo pomoglo privrednicima koji su na sastanku upozorili političke lidere na probleme.

POVEZANE VESTI:

Aleksandar Vučić naveo je jedan primer: „Dobili smo primere naših poslovnih ljudi koji kažu da kada treba da izvezu sirovo mleko u Severnu Makedoniju, i ako dođu u petak uveče, da moraju da čekaju ponedeljak jutro. To su nedopustive stvari.“

Na kritike iz Prištine da je Otvoreni Balkan novi srpski hegemonistički projekat, Edi Rama odgovara da je u toj inicijativi nije reč o naciji i teritoriji, već je glavno pitanje kako da albanska lubenica ne putuje sedam dana do Srbije.

„Imamo crno na belo – jedan, dva, tri, četiri – šta sve treba da se uradi. Ove stvari o kojima pričamo date su nam od EU na papiru u okviru Berlinskog procesa još pre četiri ili pet godina. A ko će to za nas da uradi? Da neće da dođe Angela Merkel, Ursula? Mi ne možemo da čekamo još 10 ili 15 godina da limun i lubenica mogu slobodno da putuju ili da voda i jaja slobodno stignu. Koji je razlog da mučimo sve te ljude“, upitao je Rama.

Zamena za premijera Zorana Zaeva koji je podneo ostavku, vicepremijer Severne Makedonije Nikola Dimitrov kaže da je Otvoreni Balkan neophodan zbog neizvesnosti evrointegracija.

„Dok čekamo EU da nam odgovori i da se sredi, odlučili smo se za ovaj oblik regionalne saradnje, u kome nema nekoga ko može da dođe i da nam stavi veto na naše reforme i naš napredak“, kazao je Dimitrov.

N1

Za spoljnopolitičkog komentatora Boška Jakšića indikativno je kako se se pojedini svetski centri moći odredili prema ideji Otvorenog Balkana.

„Kada pogledamo Zapad. Amerikanci podržavaju Otvoreni Balkan. Evropljani ga podržavaju učtivo. Ali, kada je ovde bila Angela Merkel rekla je da ga vidi kao neku vrstu opstrukcije“, podseća Jakšić.

Premijer Albanije Edi Rama izneo je novinarima da je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić rekao sinoć na večeri sa njim, Vučićem i Dimitrovim, da Crna Gora neće ulaziti u Otvoreni Balkan jer očekuje da će biti primljena u Evropsku uniju sledeće godine. Nemamo informacije da će se to desiti, ali ako bude tako, neka Crna Gora postane zagovornik i našeg prijema, poručio je Rama dok su se Vučić i Dimitrov nasmejali.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare