Inicijativa mladih za ljudska prava: SPC zloupotrebila autoritet i poverenje

Vesti 12. sep 202217:1211 komentara
Izvor: Tanjug/ Rade Prelić

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je da je zabrinuta zbog poteza predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u prethodnom periodu kojima se vredjaju žrtve ratnih sukoba i dehumanizuju pripadnici LGBTIQ+ zajednice.

Pročitajte još:

Inicijativa smatra da nije moguće istovremeno zastupati porodične vrednosti i dodeliti ordenje osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju ili Viktoru Orbanu, premijeru države koja slavi ratne zločince odgovorne za masovna streljanja civila u Vojvodini tokom Drugog svetskog rata, poput Mikloša Hortija.

„Ovakvim postupanjem SPC zloupotrebljava poverenje i autoritet koji ima u srpskom društvu, čime ugrožava najranjivije među nama krijući se iza zaštite tradicionalnih vrednosti“, navedeno je u saopštenju.

Podsećaju da je na skup u nedelju, 11. septembra pod nazivom „Litije za spas Srbije“ pozvao je lično poglavar SPC, patrijarh Porfirije, koji je na istom skupu izjavio da „nikome ne namećemo naš način života i ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane sveta dolazi i nameće svoj pogled na svet i svoje vrednosti“ dok je u prethodnoj izjavi LGBTIQ+ građane i građanke nazvao „zlom protiv koga se treba boriti“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Inicijativa je ocenila da je Patrijarh Porfirije prethodno odabrao svoju stranu sveta na šta je jasno ukazala centralna zastava koja je razvijena na skupu koji je podržao.

„Ovim putem podsećamo predstavnike institucija Republike Srbije da je Srbija sekularna država u kojoj crkva nema ingerencije da se meša u poštovanje zakona i da ljudska prava nisu u njenoj nadležnosti. Jučerašnji skup, usmeren protiv održavanja Europrajda, ostaće upamćen kao još jedan čin kojim je SPC ukaljala svoj ugled umesto da bude na strani onih koji su obespravljenih“, istakla je Inicijativa.

Komentari

Vaš komentar