Inicijativa mladih: Mladi plaćaju najveću cenu ratnohuškačke politike

Vesti 12. avg. 202114:4311 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je da mladi plaćaju "najveću cenu ratnohuškačke politike", i da je ogromna opasnost da će ta cena biti daleko veća ako Srbija nastavi da "srlja u autoritarizam, agresivni nacionalizam i sukob sa svima u regionu".

Inicijativa je, u saopštenju povodom Međunarodnog dana mladih, navela da su mladi u Srbiji konzervativniji i zatvoreniji od generacije svojih roditelja i deka i baka, prema svim istraživanjima i pokazateljima.

Ističe se da se mladi najmanje vakcinišu (manje od 15 odsto), najmanje veruju u demokratiju (44 odsto misli da je demokratija najbolji oblik političkog vladanja), najveći su evroskeptici (21 odsto mladih ima pozitivan stav prema EU).

„Dramatičan podatak, koji mora svakoga da zabrine, je da samo 45 odsto mladih podržava ideju trajnog mira sa kosovskim Albancima, dok 55 odsto ovu ideju ne podržava ili nije sigurna da li je podržava“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je generacija koja je rođena za vreme ili nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije, a stasala nakon potpisivanja Briselskog sporazuma – „ubedljivo je najratobornija u svojim stavovima“ i dodaje da je to direktna posledica zatrovanog javnog prostora, obrazovnog sistema i medijske scene.

„Najveću odgovornost ipak nosi sadašnja generacija političara na vlasti, u obe svoje decenije vladanja – i 1990-ih i 2010-ih. Svoj skromni angažman na konstruktivnoj regionalnoj politici vlast svodi na zatvorene sastanke u Briselu, Berlinu i regionalnim prestonicama, dok većinu svog političkog i medijskog kapitala u javnom prostoru u Srbiji – gde ima monopol – koristi za produbljivanje tenzija i netrpeljivosti“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je obaveza svih roditelja i rođaka, učitelja i mentora da „progovore o paklu rata i paklu ’90-ih – o prisilnim mobilizacijama, lažnim ‘vojnim vežbama’ koje su mladi proveli na prvoj liniji fronta u ratu u kome nisu učestvovali, o nedeljama u kojima nisu znali da li su im najbliži živi“.

„Naša obaveza je da sprečimo, izbegnemo novi sukob, novi rat. To je dug koji starije generacije imaju prema mladima, jer ratno nasleđe nisu rešile, nego ih dodatno zatrovale. To je obaveza koju mladi imaju kako bi sačuvali svoje i tuđe živote, svoju budućnost, svoje porodice i šansu da imaju porodicu u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar