Inicijativa mladih: Institucije odgovorno da pristupe u slučaju Mike Aleksića

Vesti 21. jan 202120:04 1 komentar
N1

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) pozvala je državne institucije da odgovorno i profesionalno pristupe slučaju navodnog seksualnog zlostavljanja u školi glume Miroslava Aleksića a medije da pri izveštavanju "poštuju dostojanstvo i privatnost svake žrtve, bez senzacionalizma, relativizacije i retraumatizacije žrtava".

U saopštenju su naveli da ih „posebno zabrinjava“ karikatura Dušana Petričića objavljena u novom broju nedeljnika NIN jer predstavlja kako su ocenili, „seksističku i rasističku relativizaciju iskustava žena žrtava silovanja“.

Povezane vesti

„Problem seksualnog nasilja je sistemski. U istraživanju Autonomnog ženskog centra iz 2018. godine, navodi se da je svaka treća devojka u Srbiji doživela neželjeno dodirivanje, a 80 odsto mladih je doživelo neki vid seksualnog uznemiravanja“, upozorili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Dodali su da „solidarno stoje“ uz glumice Milenu Radulović i Ivu Ilinčić i „sve druge devojčice i žene koje su hrabro istupile u javnost i progovorile o seksualnom zlostavljanju i silovanju u školi glume Miroslava Aleksića“.

„Ovaj slučaj nas podseća da je seksualno zlostavljanje ozbiljna tema o kojoj moramo da pričamo svakodnevno i da pružimo bezuslovnu podršku kao i da ohrabrimo sve žene žrtve nasilja da slučajeve seksualnog zlostavljanja prijave relevantnim institucijama“, stoji u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare