Inicijativa: Ministarstvo odbrane i vojska nastavljaju podršku ratnim zločincima

Vesti 19. apr 202216:34 11 komentara
N1

Inicijativa mladih za ljudska prava optužila je Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije (VS) za "nastavak podrške osuđenim ratnim zločincima".

Pročitajte još:

Iz te nevladine organizacije su ocenili da je „dokaz“ takve prakse današnja promocija knjige bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Dragoljuba Ojdanića koji je u Hagu osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na Kosovu.

„Ova knjiga je nastala u izdanju Ministarstva odbrane u ediciji ‘Ratnik’ u okviru koje su u prethodnim godinama objavljene knjige drugih osuđenih ratnih zločinaca kao što su Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević“, naveli su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Oni su apelovali na institucije Srbije da „prekinu sa praksom promocije, odnosno slavljenja ratnih zločinaca“, upozoravajući da se „na taj način vređaju porodice žrtava zločina i retraumatizuju svedoci i preživeli“.

„Sve veći broj knjiga ratnih zločinaca koje su finansirane iz budžeta građana Srbije, kao i dokumentarnih serijala kojima se uopšte ne pominju ili čak i negiraju ratni zločini policije i vojske u koprodukciji Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova sa RTS-om samo su deo strategije poricanja vlasti kojom se zločinci predstavljaju kao heroji, a žrtvama negira stradanje“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare