Inicijativa A11: Evropski sud privremenom merom sprečio prinudno iseljenje

Vesti 05. jul 202209:322 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Evropski sud za ljudska prava sinoć je Republici Srbiji izrekao privremenu meru kojom je zabranio sprovođenje prinudnog iseljenja porodice Š. zakazano za danas u 10.00 na teritoriji opštine Čukarica, saopštila je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11.

Naveli su da porodica Š. stanuje u neuslovnom objektu bez struje i vode, sa prijavljenim prebivalištem na adresi Centra za socijalni rad i tek odnedavno sa mogućnošću da dobija novčanu socijalnu pomoć.

„Nadležni gradski i opštinski organi uprave iseljenje zasnivaju na odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, pa se neuslovna baraka koja je jedini dom ove porodice, tretira kao bespravno izgradjeni objekat na javnoj površini, koji je potrebno srušiti“, objašnjava A11.

Dodali su da porodici koja ima dvoje dece, od kojih je jedno maloletno, od novembra 2021. godine, kada je prvo iseljenje odloženo, nije ponudjen nikakav alternativni smeštaj. Jedino navodno rešenje koje su nadležne ustanove socijalne zaštite predložile jeste razdvajanje porodice, odnosno smeštaj dece u Prihvatilište za decu, dok je za roditelje navedeno da se oni mogu „eventualno“ smestiti u Prihvatilištu za odrasla i stara lica „ukoliko postoje kapaciteti“.

„Imajući u vidu da bi sprovođenjem prinudnog iseljenja i razdvajanja došlo do nenadoknadive štete za porodicu, posebno u pogledu povrede čl. 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, kojim je garantovana zaštita od nečovečnog i ponižavajućeg postupanja, Evropski sud za ljudska prava izrekao je privremenu meru Republici Srbiji, koja je na snazi do 15. jula 2022.

Do tada, Inicijativa A 11 i Republika Srbija treba da dostave svoje odgovore na dodatna pitanja Suda.

A11 ocenjuje da je još jedna privremena mera Evropskog suda za ljudska prava – potvrda sistemskih povreda prava građana i građanki koji su izloženi postupcima prinudnih iseljenja u Srbiji, posebno onih koji dolaze iz društveno najugroženijih kategorija građana.

Komentari

Vaš komentar