Infektolog: Iznenađen sam žestinom pandemije, Kriznom štabu nedostaje jedinstvo

Vesti 11. mar 202113:59 > 15:08 19 komentara
Vladimir Ilić
N1

Infektolog Vladimir Ilić kaže za N1 na godišnjicu proglašenja pandemije koronavirusa da je iznenađen "žestinom" virusa i da nije očekivao da ceo svet bude zahvaćen. On dodaje da bi Krizni štab trebalo da bude jedinstven jer članovi Štaba ne govore u svoje ime, već u ime države.

„Infektolog sam, radio sam dugo taj posao i komunicirao sa epidemiolozima, pre nekoliko godina smo imali neke naznake sa SARS-om. Može se reći da je sve ovo iznenađenje u većem ili manjem stepenu. Nisam očekivao da se ceo svet da bude zapljusnut ovom pojavom“, rekao je Ilić.

Povezane vesti:

Ilić, koji je bio na čelu Infektivne klinike od 1986. do 1995 godine, kaže da još uvek nije vakcinisan, jer mu zdravlje ne dozvoljava, ali mu je želja i dodaje da je njegova jedina preporuka da vakcina treba da se primi.

„Ja sam neko ko je manje-više vezan za kuću, jer nisam sasvim dobrog zdravlja pa ne mogu slobodno da se krećem, a kada bih mogao više da se krećem, ponašao bih se kako se sada ‘pravi’ ljudi ponašaju – pridržavao bih se propisa koji važe u celom svetu. Preporučujem svima da se tako ponašanju, jer tako štite i sebe i ljude oko sebe i preporučujem vakcinaciju u što širem opsegu, bez obzira na vakcinu, sve su one dobre i uspešno postižu cilj“, istakao je on.

Smatra da je pogrešno što se govori o podelama u Kriznom štabu, medicinskom i političkom delu i to vidi kao glavnu zamerku.

„Dihotomija ne bi trebalo da se pojavi kao fenomen. Krizni štab bi morao da bude jednistven, ne bi smelo da se nešto što je postavila država pojavi kao dvojnost. Oni ne govore u svoje ime, već u ime državne institucije i moraju da budu jedinstveni. Samom činjenicom da se oni dele, posledice mogu da budu nepovoljne“, ocenjuje doktor Ilić i dodaje da je neophodna konzistentna politika kroz kompetentne institucije.

Komentarišući da li je Krizni štab pod uticajem politike, Ilić kaže da ako oni imaju ingerencije onda bi trebalo da sve što oni kažu bude bez apelacije.

Ilić je ocenio i rad Svetske zdravstvene organizacije.

„SZO treba poštovati, jedinstveni su, ali oni samo daju predloge i preporuke. Pitanje je da li će se u nekim delovima sveta pridržavati toga ili ne. U okviru Evropske unije postoje različiti stavovi, mislim da je i to nešto što zabrinjava i njih i ceo svet.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare