Incidenti širom Srbije tokom blokade – ima povređenih, više učesnika uhapšeno

Vesti 27. nov 202119:07 > 19:10 13 komentara

Brojni incidenti širom Srbije tokom jednosatne blokade puteva i mostova, koju su najavili i sproveli ekološki aktivisti i građani. Ima povređenih, ima i uhapšenih. Pripadnici policije i žandarmerije pokušavali su da spreče blokade, ali im to nije svuda uspelo. Nezadovoljstvo građana i aktivista izazvalo je usvajanje Zakona o referendumu i eksproprijaciji, ali su danas, kako kažu, na ulicama branili slobodu.

Bager koji se ne zaustavlja pred građanima, jedna od slika iz Šapca koja je obeležila proteste u ovom gradu.

„Ali onda je iza tog bagera krenuo veliki broj maskiranih odmetnika sa motkama i čekićima, koji su napali ljude, terajući ih da se sklone sa mosta. Policija se nije pojavila, sklonili su se namerno su se sklonili i ostavili su nas na milost i nemilost naoružanim mafijašima“, rekao je predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Desetak građana uhapšeno je i tokom blokade puteva u Valjevu. Među uhapšenima je i Željko Trifunović, odbornik u Skupštini Valjeva.

POVEZANE VESTI:

Iz Stranke slobode i pravde saopštavaju da je u Zrenjaninu privedeno šest njihovih članova. Pokret ujedninjenih fantoma navodi da su privođeni i njihovi članovi, kada su razvukli transparent kojim su hteli da ukažu na probleme Zrenjaninaca.

„Prišla je neka neformalna grupa sumnjivih tipova, ja bih nazvao batinaša, koji su počeli da udaraju naše aktiviste i da sklanjaju taj transparent. U tom incidentu koji se dešavao je zadobio udarac i jedan od aktivista naših, koji je operisan od srca prošle godine. Hitna pomoć ga je odvezna u našu bolnicu“, ispričao je Miljan Čičić iz Pokreta ujedinjenih fantoma.

„Transparent je bio razvijen na mestu sa kojeg su kretali aktivisti SNS-a na miting u Beograd danas“, dodao je.

Privođenja je bilo i u okolini Požege.

„Uhapšeno je ukupno osam aktivista, šest pre protesta i dva nakon protesta“, kaže Milan Ristović iz udruženja Zaštitimo Dobrinju i okolinu.

Na tromeđi Rekovac, Jagodina, Kragujevac nešto mirniji protest.

„Ugrožena područja svima je jasno zbog čega i kako. Imali smo malo problema, nisu svi uspeli da dođu jer su blokirani, znamo sigurno da su sa strane Jagodine i Rekovca“.

„Rešili smo da pustimo ljude koji imaju neki problem, kojima je hitno da prođu, narano i službena vozila, vatrogasce i ostalo“, ispričali su građani.

Bilo je i građana koji su negodovali zbog blokade puteva.

„Pa šta je blokada puta…ko ide daleko treba da ide dal žuri dal ne žuri. Nemoj da me snimaš, nemoj da me snimaš beži…“

U Preljini je na sat vremena bila blokirana Ibarska magistrala, a ovaj protest je prošao bez incidenata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare