Pamtimo teme koje nemaju epilog, istina bez kompromisa #ImaKoDaPamti

Vesti 14. maj. 202109:00 > 24. jun. 2021 09:34184 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Priče koje vam donosimo svakodnevno treba da osvetle sve što oni koji imaju moć pokušavaju da sakriju. Jer vesti nisu propaganda, već sve ono što razotkriva propagandu. Vođeni profesionalnim i etičkim načelima nećemo odustati od nepristrastnog i objektivnog informisanja. Zalažemo sa za istinu bez kompromisa i pamtimo teme koje nemaju epilog.

Crni džipovi i pritisci na birače

Crni džipovi koji organizovano dovoze birače postali su poslednjih izbornih ciklusa njihov nezaobilazan deo. Tu su i da zastraše protivnički tabor, a i glasače.

Dok su izveštavali o lokalnim izborima 2018. godine, naše reportere nepoznate osobe sprečavale su da rade svoj posao. U Kuli su dvojica muškaraca sa kapuljačama snimala našu ekipu. U Lučanima su fotografisali našeg reportera.

„Preko 180 vozila iz Novog Sada bez registarskih tablica, Pančeva i drugih mesta u srbiji su cirkulisali oko biračkih mesta“ izjavio je tada Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA.

Na izborni dan, u Guči je u policijskoj stanici zadržano nekoliko aktivista opozicionog Saveza za Srbiju. U to mesto došli su političari SZS-a poput lidera Dveri Boška Obradovića, ali je tamo poslata i tadašnja državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović.

Organizacija CRTA podnosila je i krivične prijave zbog korišćenja vozila javnih preduzeća koja su iz različitih gradova dolazila u Lučane.

Uprkos prijavama i kontroli izbora crni džipovi viđeni su 2018. i na izborima u Boru, prošle godine po mestima u Vojvodini, Svilajncu, Kosjeriću.

Istina bez kompromisa.

#ImaKoDaPamti

Hapšenje Veljka Belivuka

Veljko Belivuk u javnosti je do skoro bio poznat kao vođa „Principa“ jedne od navijačkih grupa Partizana. Mediji su pisali i da je veoma blizak sa vođama kriminalnog „kavačkog klana“ iz Crne Gore. Sumnjalo se da je praktično bio vođa beogradskog ogranka tog klana sa zadatkom da distribuira kokain. Bio je okrivljen za pomaganje u ubistvu karatiste Vlastimira Miloševića koje se desilo u Beogradu na tramvajskim šinama. Oslobođen je optužbi pod čudnim okolnostima, kada su se desile i smene u beogradskoj policiji.

U prvi plan Belivuk dospeva ponovo početkom godine kada njega i nekoliko članova njegove grupe policija hapsi, a država objavljuje rat mafiji. U udarnim terminima najviši državni funkcioneri mesecima prikazuju brutalnost njegove grupe i kako se sa njom obračunava. Ćuti se o njenim vezama sa državnim službama.

Ko je pomogao Belivuku da od vođe tribine postane vođa klana?

Videćemo, možda, kada protiv Belivukove grupe bude podignuta optužnica.

Istina bez kompromisa.

#ImaKoDaPamti

Milutin Jeličić Jutka

Petnaest hiljada neprimerenih SMS poruka poslao je svojoj sekretarici Mariji Lukić tadašnji funkcioner vladajuće stranke i predsednik Brusa Milutin Jeličić Jutka. Ona je o tome javno progovorila i ostala bez posla. Zbog poruka i fizičkih pokušaja seksualnog uznemiravanja krenula je u pravnu bitku.

Prvi meseci suđenja 2019. godine proticali su burno. Žene iz Brusa dolazile su na skupove podrške Jutki. Pisalo se da su prisiljene.

Slučaj je premešten u sud u Kruševcu gde je i okončan. Jeličić je osuđen na tri meseca zatvora i kaznu je nedavno odslužio. Ubrzo je ponovo priveden zbog sumnji na trgovinu uticajem i zloupotrebe položaja u vezi sa gradnjom nelegalnih objekata na Kopaoniku.

Nedavno je pušten iz pritvora.

Istina bez kompromisa.

#ImaKoDaPamti

Laban Subotica

Bogdan Laban, bivši gradonačelnik Subotice iz Srpske napredne stranke, pretio je 2017. godine stranačkom kolegi Vladimiru Polovini „da će mu grkljan iščupati“. Da će ga i „samleti kao mleveno meso“ svi su čuli, jer se audio snimak tih pretnji u javnosti pojavio. Na snimku se čuo i zvuk poput lupanja šamara.

Laban je tvrdio da nije šamarao, ali jeste pretio. Pričao je da je bio isprovociran plakatima koje je protiv njega po Subotici lepio Polovina.

Protiv Labana je bila podneta krivična prijava, ali on nije krivično gonjen. Umesto toga, nagodio se sa tužilaštvom, koje mu je naložilo da 100.000 dinara uplati u budžet. Obavezu je ispunio i krivična prijava je odbačena. Za pretnje je i ranije optuživan.

Istina bez kompromisa.

#ImaKoDaPamti

Kupovina Kopernikusa

Firmu „Kopernikus Technology doo“ kablovskog operatora, kupio je 2018. godine „Telekom Srbija“ za oko 195 miliona evra, izračunali su novinari na osnovu informacija iz Agencije za privredne registre.

Ključni ugovor o kupoprodaji nije objavljen.

Analizirajući zvanične i dostupne podatke, ekonomisti su tvrdili da je „Telekom“ platio „Kopernikus“ bar tri puta skuplje nego što je bila njegova tržišna vrednost u momentu kupovine.

Jedan od vlasnika „Kopernikusa“ Srđan Milovanović, svoje poslovanje u Srbiji godinama je vodio sa ofšor destinacija. Milovanović je inače brat bivšeg poverenika Srpske napredne stranke u Nišu.

Ubrzo nakon prodaje „Kopernikusa“ kupio je od grčke Antena grupe dve televizije sa nacionalnim frekvencijama – O2 i TV Prva.

Istina bez kompromisa.

#ImaKoDaPamti

Savamala

U izbornoj noći 2016. godine vrh gradske vlasti rušio je objekte u beogradskoj Savamali, tvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nazivao ih je kompletnim idiotima. Ali, ne zato što su rušitelji vezivali svedoke, ne zato što je neko naredio gašenje ulične rasvete i nereagovanje policije, već zato što su rušili noću.

Ko je naredio rušenje, a ko je vozio bagere, i dalje se ne zna.

U slučaju rušenja u Hercegovačkoj, ali za nesavestan rad, šefu smene u policiji Goranu Stamenkoviću izrečena je uslovna kazna od pet meseci zatvora. Stamenković je preuzeo krivicu, a zauzvrat od najviših državnih zvaničnika dobio legalizovanje četvorospratne zgrade, otkrili su novinari.

Za Savamalu više niko nije odgovarao.

Istina bez kompromisa.

#ImaKoDaPamti

Helikopter

Zašto je helikopter morao da poleti ako su piloti znali da taj zadatak ne mogu da obave? Ko je insistirao da vojni helikopter sleti na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“? To su pitanja na koja i posle šest godina od pada vojnog helikoptera kod Surčina nema odgovora. A ta nesreća odnela je sedam života. Među njima je bila i beba.

Te martovske večeri, helikopter je angažovan kako bi zdravstveno ugroženu bebu iz Novog pazara prevezao od Raške do Beograda na lečenje. Mediji su javljali da je sleteo, ali helikoptera na aerodromu nije bilo. Pisali su da je beba dovezena i da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar čeka. Tu sliku ipak nismo videli. Helikopter je pao kod Surčina i niko nije preživeo. Za sedam smrti niko nije odgovarao.

Istina bez kompromisa.

#ImaKoDaPamti

Megadiplomac – Stefanović i Mali

Doktorat ministra finansija Siniše Malog, na Fakultetu organizacionih nauka, Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu u novembru 2019. godine proglasio je plagijatom. Senat Univerziteta ubrzo je i poništio doktorat.

Ministar Mali poručio je tada da to nije uradio i da ta tema nekome znači iz političkih razloga. Iz moralnih razloga, ministar Mali nikada nije ponudio ostavku, niti je zbog plagiranja smenjen.

Sumnje da je plagirao doktorat pale su i na tadašnjeg ministra policije Nebojšu Stefanovića. N1 istraživao je i to gde je ministar Stefanović završio osnovne studije.

Novinar N1 Adam Santovac otkrio je u filmu „Megadiplomac“ da se radilo o privatnoj firmi Megatrend u Londonu, a ne o obrazovnoj ustanovi. Megatrend Univerzitet u Beogradu tvrdio je, međutim, da dokazi o ministrovom studiranju postoje i da njegov doktorat nije plagijat.

Pojedine stranke tražile su i Stefanovićevu ostavku, ali do nje nije došlo.

Istina bez kompromisa.

#ImaKoDaPamti

Ćuprija škola

Visoka medicinska škola u Ćupriji protivzakonito je angažovala funkcionere Srpske napredne stranke – Aleksandra Martinovića, Vladimira Orlića i Darka Laketića, utvrdila je prosvetna inspekcija. Sporno je bilo i angažovanje državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivana Bošnjaka, kao i Milorada Jerkana, direktora niškog Doma zdravlja, takođe člana SNS-a.

Dok se to dešavalo, ukupno devet profesorki Visoke škole nije dobilo produženje ugovora. Poslednju od devet otpuštenih sud je nedavno vratio na posao. Međutim, pojedine profesorke u tom kolektivu sada su nepoželjne i trpe pritiske i pretnje jer su o nepravilnostima javno govorile.

Istina bez kompromisa.

#ImaKoDaPamti

Kopaonik

Umesto “ski bifea” na Kopaoniku je nikao objekat od hiljadu kvadrata. Gradnju u zaštićenoj zoni uočili su građani 2017. godine, potom o tome pisali novinari, a inspekcija ubrzo naložila rušenje. Izdat je nalog, ali rušenja nije bilo. Prošle godine uklonjen je samo jedan deo.

Iza gradnje bez dozvole, zvanično, stoji investitorka iz Smedereva Snežana Mitković, o kojoj se malo zna. Zbog nelegalne gradnje joj se od prošle godine sudi, a nedavno je zbog tog slučaja privođena, pisali su mediji. I ona i bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, zbog sumnje da je u korist investitorke poslao prijavu za legalizaciju sa neistinitim sadržajem.

Zašto uprkos obećanjima vlasti taj objekat i dalje nije u potpunosti srušen za sada nema odgovora.

Istina bez kompromisa.

#ImaKoDaPamti

Dragan Marković Palma

U Jagodini se pita za sve. Pa i za organizovanje žurki, paravana za prostituciju. Ispričao je anonimni svedok, a javnost alarmirala potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Proslava nečega, uglavnom uz estradne zvezde. A kada se zvanični deo završi, oko ponoći na posao stupaju animir dame.

Optužbi ima još. I dokaza, tvrdi Tepićeva i kaže – to su slike nagih maloletnica u telefonima saradnika Dragana Markovića Palme.

„Ja ću tada isto da saznam njihova imena i prezimena i sve te svedoke“, kaže Marković.

Ko i kome podvodi devojke ispituje Više tužilaštvo u Kraljevu. A Marković nas i dalje predstavlja u Skupštini Srbije.

Istina bez kompromisa.

#ImaKoDaPamti

Jovanjica

Plantaža marihuane na poljoprivrednom gazdinstvu “Jovanjica” kod Stare Pazove otkrivena je 2019. godine. Za taj slučaj podignute su dve optužnice – “Jovanjica 1“ i “Jovanjica 2”. Vlasnika imanja Predraga Koluviju obe označavaju kao organizatora kriminalne grupe.

U “Jovanjici 1” optuženi se terete za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Drugom optužnicom su obuhvaćeni pripadnici MUP-a, Bezbednosno informativne i Vojnoobaveštajne agencije, koji su Koluviji bili prsten zaštite.

“Šta je afera u Jovanjici? Država je razrešila, država je pohapsila ljude” poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hapšenjem taj posao nije završen. Biće kada sud u ovom slučaju donese presudu.

Istina bez kompromisa

#ImaKoDaPamti

Telekom

U avgustu 2020. sumnjivi ugovor o poslu državnog Telekoma Srbija sa biznismenom Igorom Žeželjem, dospeo je u ruke Marinike Tepić.

Marinika Tepić: SNS uprava Telekoma mu obezbeđuje naš novac da kupi Kurir i dodatnih 28 miliona evra. Dakle, ukupno 38 miliona.

Telekom Srbija i Igor Žeželj tvrdili su da ugovor nije štetan, već izjave Tepićeve.

Ana Brnabić: I svaki put kada se Marinika Tepić detonira, mentalno detonira ispred Telekoma ili bilo gde, to ide iz budžeta Republike Srbije.

Tužilaštvo nije reagovalo, a Savet za borbu protiv korupcije do danas nije doneo odluku o izveštaju Jelisavete Vasilić o poslovanju Telekoma. Ta kompanija u međuvremenu nastavlja da troši novac na kupovinu medija.

Istina bez kompromisa

#ImaKoDaPamti

Oliver Ivanović

Tri i po godine od ubistva Olivera Ivanovića i dalje se ne zna ni ko je izvršilac ni ko je naručilac. Ivanovića je Srpska lista pre ubistva označavala kao osobu koja radi protiv interesa Srba.

Oliver: Ostalo je još samo da pucaju na mene.

Kada je ubijen obećanja su stizala s AndrIćevog venca.

Vučić: Pokažite nam ko je ubica, ako nećete vi, pokazaćemo mi.

Od 16. januara 2018. niko nije pokazao ubicu Olivera Ivanovića.

Istina bez kompromisa

#ImaKoDaPamti

Mini hidroelektrane

Reke u cevima za mini hidroelektrane bile su signal za uzbunu lokalnog stanovništva i ekologa Srbije. Umesto države, građani su uzeli pijuke i lopate u ruke da spreče uništavanje reka.

„Tri godine mi pokušavamo da državu upristojimo da uradi ono što mora, oni neće, e sad ćemo mi da uradimo“, rekao je tada Desko Stojanov MZ Rakita

Pod izgovorom prelaska sa prljave na čistu energiju neko bi zaradio veliki novac, a građani ostali bez čiste vode. Reke se guraju u cevi, a ljudi postaju ekološke izbeglice.

Vlast samo najavljuje ali još ne donosi novi zakon o obnovljivim izvorima energije.

Istina bez kompromisa

#ImaKoDaPamti

Doljevac

Zašto je Stanika Gligorijević stradala, a još pet osoba povređeno u saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampi kod Doljevca?

Da li je provostepena presuda protiv vozača koridora dok je vozio Zorana Babića dovoljna satisfakcija za porodicu u procesu u kome ni tužilac ni veštak ni sudija nisu videli ceo snimak nesreće?

Pre skoro dve godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu novinarki Ivani Konstantinović obećao da će zamoliti državne organe da pokažu snimak nadzornih kamera sa naplatne rampe u Doljevcu.

Snimak je došao do suda, ali na njemu nema ključnih dva minuta. Ostali su nedostupni i za novinare, porodicu, ali i za državne organe – tužioca i sudiju.

Istina bez kompromisa

#ImaKoDaPamti

Krušik

Uzbunjivač Aleksandar Obradović je tajno uhapšen, a zatim i proteran iz firme. Optužnica nikada nije podignuta, a Obradović i dalje ne može da radi.

Istina bez kompromisa

#ImaKoDaPamti

Komentari

Vaš komentar