Ilić: Televizija je stara dama koja se još dobro drži

Vesti 22. nov. 202118:223 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Radijski voditelj i autor kolumne TV Manijak u Vremenu Dragan Ilić kaže za N1, povodom Dana televizije, da je televizija tokom "korone dobila nazad neku vrstu težine koju je davno izgubila, jer mislim da je kao masovni medij, koji gotovo 100 godina postoji, postala nešto čini mi se više vezano za marketing i zabavu, nego za glavne funkcije masovnih medija - informisanje i edukaciju". Ističe da televizija i dalje ima moć i da je ne treba potcenjivati. "Televizija je stara dama koja se još dobro drži", kaže Ilić i dodaje da je ponovnom jačanju televizije doprinela i infodemija, nastala uporedo sa pandemijom, odnosno "besomučna glad za informacijom".

On u Danu uživo na TV N1 navodi da je u Srbiji televizija verovatno najuticajniji medij, neuporedivo više kod starije publike i kao glavni izvor informacija, dok su mlađi prešli na internet i društvene mreže.

Povezane vesti

Dodaje da prema istraživanjima televiziju više od pet sati dnevno gledaju starije žene iz suburbanih područja, i to najviše serije i rijaliti programe.

Ističe i da je rejting postao merilo kvaliteta, „što je pogrešno“, ukazujući da je bitno poverenje.

„Nije merljivo kao rejtinzi, i informacija je roba i njome se trguje. Danas je sve na televiziji sadržaj koji se prodaje i utiče na rejting, i otuda dolazi taj senzacionalizam“, navodi Ilić.

Kaže da mi današnju televiziju poredimo sa Radio-televizijom Beograd iz osamdesetih godina, kada se „televizija pravila gotovo kao jedan umetnički žanr“.

„Mi smo imali tu sreću da se kod nas održavao visoko-umetnički nivo na televiziji“, navodi Ilić, za razliku od tadašnje italijanske ili austrijske televizije.

Dodaje da kada se radi o rijaliti programima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, nije za zabrane, ali je za regulaciju, odnosno da se oni ne prikazuju pre deset uveče. Spomenuo je primer BiH u kojoj je donet taj propis i to je, kako kaže, uticalo na pad gledanosti rijaliti programa.

Komentari

Vaš komentar