Ilić: Stamenkovićeva izjava o Savamali – kao kad se banda ne dogovori oko plena

Vesti 09. mar 202214:30 9 komentara
N1

Policajac Goran Stamenković, jedini osuđeni u slučaju Savamala, dao je svojom izjavom povod Tužilašvu za organizovani kriminal da ga sasluša, kaže Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava. Ilić, koji je 2016. godine radio u kancelariji zaštitnika građana na predmetu Savamala, misli da ne treba očekivati neke pomake od državnog tužilaštva dok je Zagorka Dolovac na njegovom čelu.

Pročitajte još:

“Mislim da ima dosta elementa da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme ovaj predmet ako već nije i da njega (Stamenkovića) i Veselina Milića i Dijanu Hrkalović i predsednika Republike i sve ljude na koje je on ukazao pozove i uzme od njih izjave”, rekao je Ilić emisiji Studio Live na N1.

Penzionisani policajac Goran Stamenković u intervjuima je tvrdio da je na njega vršen pritisak da prizna krivicu zbog Savamale, da mu je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović pretila, a predsednik Aleksandar Vučić obećao uslugu.

Vladica Ilić kaže da ga postupak Stamenkovića podseća na bande koje ne uspeju da se dogovore oko podele plena, pa onda neko od njih oda ceo plan.

Govoreći o istrazi noćnog rušenja u Savamali koju je 2016. sproveo ombudsman, Ilić kaže da je Stamenković tada dao lažnu izjavu da građani nisu prijavljivali ništa osim samog rušenja.

Međutim, snimci dobijeni od MUP-a pokazali su da je to netačno, da su građani tvrdili i da su sprečavani da se kreću, kaže Ilić.

“On se pravdao time da je to bila komunalna stvar za koju nije nadležna policija. Nama je bilo jasno da su to netačne tvrdnje”, rekao je.

U najnovijim intervjuima Stamenković je priznao da nije rekao istinu zaštitniku građana. Ilić kaže da je verovatno “postojao prostor” da se na Stamenkovića utiče pre razgovora, a i da je prethodno dogovoreno šta da kaže.

Upitan da prokomentariše Stamenkovićeve tvrdnje da su ga nagovarali da prizna krivicu govoreći mu da on to radi za državu, a da su mu obećavali i napredovanje u policiji, Ilić kaže da Beogradski centar za ljudska prava zna kako se u MUP-u štite službenici i “da se tu razne stvari čine da bi se ćutalo”.

“Meni to iskreno ništa nije čudno”, rekao je on.

Ističe da je zanimljivo i kako jedan šef smene u policiji može da sazida zgrade na Mirijevu veličine 1.600 kvadratnih metara, koje je navodno trebalo da budu legalizovane u zamenu za Stamenkovićevo priznanje krivice.

Na pitanje o informacijama da se Veljko Belivuk ponudio da bude svedok u slučaju Savamala, kaže da je interesantna situacija za tužilaštvo što se predmet ne rešava šest godina a onda se odjednom pojave dva čoveka sa informacijama.

Nije sporno da Belivuk ima pravo da se brani lažima, kako je rekao predsednik Vučić, ali to ne znači da je sve što kaže neistina, naglašava Ilić.

“To što je neko osumnjičen za teška krivična dela ne znači da je svaka njegova izjava netačna i lažna”, rekao je.

Dodaje da ne treba zaboraviti tadašnju suprugu Siniše Malog, Mariju, koja je javno izjavila da se tadašnji gradonačelnik hvalio da je učestvovao u rušenjima u Savamali.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare