Iguman Visokih Dečana: Ne verujemo da će Priština zaštiti naše nasleđe

Vesti 23. maj 202119:55 2 komentara
Sava Janjić
STRINGER / AFP

Srpska pravoslavna crkva i kosovski Srbi nemaju poverenja da vlasti u Prištini mogu da zaštite srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji, kazao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

On je u objavi na Twitteru kazao da je 150 pravoslavnih bogomolja i stotine grobalja uništeno od završetka rata 1999. godine, uprkos prisustvu mirovnih snaga u pokrajini.

povezane vesti

„(Priština) nema moralne i profesionalne kapacitete da ih zaštiti, već kao što je rekao (episkop raško-prizrenski Teodosije) samo žele da prisvoje naše nasleđe i učine Kosovo etnički čistom albanskom teritorijom“, napisao je Janjić.

Takođe je dodao i da bi predaja baštine SPC na Kosovu albanskim vlastima pre ili kasnije rezultirala „varvarskim scenama skrnavljenja“, misleći na talas nasilja koji se desio 2004. godine.

„Četiri oružana napada albanskih ekstremista sa Kosova, terorističke pretnje, institucionalni pritisci, tekuća kampanja mržnje albanskih medija, etnička i verska netrpeljivost… su razlozi zbog kojih je zaštita NATO-a neophodna“, naveo je Janjić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare