Iako zabranjeni odlukom Ustavnog suda – članovi Obraza na ulici i dalje aktivni

Vesti 15. mar. 202219:4113 komentara
Podeli:

Desničari iz organizacije ''Obraz'', sa megafonima i transparantima, ponovo na ulicama... Pre dve nedelje organizovali su skup podrške Rusiji u ratu sa Ukrajinom, i to ispred Predsedništva Srbije. Kako je to moguće kada ih je Ustavni sud pre deset godina zabranio?

Možda je kršio Ustav, širio netrpeljivost i mržnju. Možda ga je država proglasila nepoželjnim. Svejedno, nekadašnji „Otačastveni pokret Obraz“ ponovo promoviše svoju ideologiju neometano. Doduše, pod drugim imenom.

Mladen Obradović uredno je upisao svoje udruženje u APR 2019, samo je pridev „otačastveni“ zamenio pridevom „svetosavski“, a pokret transformisao u savez, pa sa „Narodnim patrolama“, organizacijom sličnih svetonazora, organizuje skupove.

Povezane vesti

"Ovo je sada idealan trenutak za njih da izađu na ulice i da demonstriraju sve ono negativno što nose u sebi i da zabunjuju narod u Srbiji sa navodnom podrškom Rusiji, u stvari pozivanjem na rat, ja to tako vidim", kaže Darko Šper, jedan od autora filma "Zabranjeni?"

Vidi Šper i da "Obraz" ustvari nikada nije istinski zabranjen.

"Ja sam se bavio tom temom svojevremeno i postavio sam jasno i glasno znak upitnika, da li su zabranjeni? I "Nacionalni stroj" i "Obraz". Jer u raznim oblicima se pojavljuju na ulicama, demonstriraju slobodno, niko ih ne hapsi, niko ne opominje za to što rade", ističe Šper.

U "Inicijativi mladih za ljudska prava" smatraju da su krajnja desnica i osobe poput Obradovića aktivne jer institucije nisu adekvatno reagovale.

"Ne samo da se oni zabrane, nego prosto da se njihovo nasilničko ponašanje spreči, da oni budu osuđeni pravosnažno na određene kazne", navodi Marko Milosavljević, iz ove organizacije.

"Pretorijanska garda političkim partijama"

A zašto je to tako? Milosavljević odgovara - oni su često "pretorijanska garda" političkim partijama.

"One samo postaju političke partije, pa smo videli 2020. da se "Levijatan" kandidovao kao izborna lista, vidimo i da Miša Vacić koji je takođe osuđen za razna krivična dela podneo kandidaturu za predsednika Srbije. Oni su takođe i grupa za, da tako kaže, pritisak na birače", napominje Milosavljević.

"To je sigurno pitanje za pravosuđe koje se neverovatno skriva i uopšte ne komentariše ovakve događaje, iako je to isključivo u njihovoj nadležnosti", dodaje Šper.

Šper je posebno zabrinut zbog pretnji "Obrazovaca" i sličnih formacija da će organizovati nasilne demonstracije ukoliko država ne postupi u skladu sa njihovim ubeđenjima, recimo, ukoliko uvede sankcije Rusiji.

To je zaključuje neprihvatljivo i opasno po društvo koje će u celini snositi posledice.

Komentari

Vaš komentar