Iako su vakcinisani, većina korisnika domova skoro godinu dana sanja izlazak

Vesti 18. feb 202119:32 > 19:47 40 komentara

Sećate li se kad smo bili zaključani i nismo mogli nikud skoro dva meseca? Ovo što ćete videti je priča o onima koji su još pod ključem. Skoro će godinu dana otkad je na snagu stupila naredba Ministarstva zdravlja o zabrani poseta i ograničenom kretanju korisnika domova za stare, i ako ublažena, ta naredba i dalje je na snazi. Uprkos tome što je većina korisnika gerontoloških ustanova, ne samo vakcinisana, već i revakcinisana, o izlasku napolje mogu samo da sanjaju.

Izašle su i visibabe, samo oni ne mogu nikud. Ne dalje od terase doma u kom borave. U jednom takvom, a to nije ovaj koji vidite u prilogu, nalazi se majka naše sagovornice. Ni nju nećete videti, iako je priča koju deli sa nama priča svih onih čiji su roditelji u domovima za stare već godinu dana zaključani. Kada će videti majku zavisi od vremenske prognoze, jer mora biti toplije od 15 stepeni, a čak i tada je hladno, ali na drugačiji način – jer majku i ćerku dele dva metra, maske i viziri i jedan zaposleni koji motri da se ne dodirnu.

Povezano:

„Svi su onako učaureni, depresivni, da im više ne znači ni ta međuljudska komunikacija koji su imali, jer nemaju šta da pričaju, pošto im se ništa ne dešava. Ranije se neko vidi sa srodnikom, pa ima šta da razmeni s drugima kad se vrati u dom. Oni sada razmenjuju samo tugu za svojim bližnjima“, navodi naša sagovornica, ćerka jedne korisnice doma.

I tako je od 14. marta prošle godine, otkad je na snazi Naredba Ministarstva zdravlja. Tako je, uprkos tome što je od revakcinacije njene majke prošlo već mesec dana.

„Oni su se svi radovali toj vakcini kao mala deca, čekajući dan kada će moći da izađu iz tog jednog kruga“, navodi sagovornica N1.

N1: I taj dan još uvek nije došao?

„Taj dan nisu dočekali“, kaže.

I tako je svaki sledeći dan postao isti kao i prethodni, sveden na puko „vegetiranje“.

„Nema nikakvih aktivnost ni u okviru samog doma, niti druženja između njih, niti im se bilo šta organizuje. Jednostavno, mnogi od njih gube i volju i raspoloženje, maltene su ko biljke. U redu je, vi možete da čuvate nekog od koronavirusa, ali nemožete ga čuvati beskonačno, ako će on umreti od tuge, ili ako ćete mu naneti mnogo više štete što će mu mentalno zdravlje otići k vragu“, kaže Nadežda Satarić iz Udruženja građana „Snaga prijateljstva“ – Amity.

domovi za stare, stari, baka
N1

K vragu će za mentalnim i fizičko zdravlje jer će im, kažu, atrofirati mišići. A emocije su već.

„Kako da vam kažem, svi su pred kraj života, zamislite osećaj da vam se sutradan neko javi i kaže vaš roditelj je preminuo? A vaš roditelj nije mogao godinu dana da uđe u vašu kuću“, navodi ćerka jedne korisnice doma.

I zato ne apel, ne molba, već vapaj državnim organima: ublažite naredbu, dozvolite vaksinisanim korisnicima domova za stare da udahnu vazduh i dodirnu srodnike, makar i ograničeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare