I zvanično počeo dijalog, poziv strankama da predlože predstavnike i platforme

Vesti 01. mar 202119:25 13 komentara

Video sastankom predsednika Skupštine Ivice Dačića i delegacije Evropskog parlamenta, i zvanično je počeo međustranački dijalog. Ivica Dačić pozvao je sve političke stranke koje žele da učestvuju u dijalogu, da parlamentu predlože svoje predstavnike i platforme, kao i da imenuju po dva stalna predstavnika.

Sa jedne strane predsednik parlamenta Ivica Dačic u skupštinskoj bibiloteci, sa druge strane, ali putem videoveze, evroparlamentarci. Sastanak koji oznacava prvi korak u
dugo najavljivanom međustranačkom dijalogu.

„Izneo sam opredeljenje vlasti u Srbiji, da mi želimo da se međustranački dijalog uspešno odvija, da želimo da sve stranke učestvju na izborima“, rekao je predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Povezane vesti:

Za evroparlamentarce, kako navode u saopštenju, ovo je bio konstruktivan sastanak, tokom kojeg su dogovoreni naredni koraci, koji će podržati izgradnju poverenja širom političkog spektra u Srbiji.

„Mi čvrsto verujemo da je proces međustranačkog dijaloga, u kome posreduje Evropski parlament, u najboljem interesu Srbije i da je važan element u naporima zemlje da dalje jača demokratiju i poverenje građana u institucije i u izborni proces. Uloga Evropskog parlamenta nije da ponudi gotova rešenja, već da pomogne dijalog u kom bi političke partije došle do dogovora o relevantnim pitanjima i temama od obostranog interesa“, naveli su parlamentarci.

Reč je o pripremnom sastanku i u narednih nekoliko nedelja, kaže Ivica Dačic, razgovaraće se o detaljima kako što su mapa puta, spisak učesnika i spisak tema.

„Želim sve stranke još jednom da pozovem da se pripremaju za međustranački dijalog, da odrede svoja dva stalna predstavnika koji bi bili od početka do kraja i da eventalano razmisle još jednom šta bi bili njihovi predlozi. Govorim još jednom, predlozi za poboljšanje izbornih uslova, a ne pričamo sada o fontani želja, pa da sada svako predlaže šta mu padne na pamet“, kaže Dačić.

U organizaciji CRTA navode da se o dijalogu priča mesecima, a da se malo toga suštinski radi na stvarima zbog kojih on mora da postoji, iako su problema svi svesni.

„Umesto da se bavimo problemima, mi tražimo formu mesecima kako ćemo da sednemo za sto. Ko će da sedne za sto, ko će da bude medijator i tako dalje. Čini mi se da je to samo jedno odugovlačenje koje odgovara samo onima koji imaju najveću političku moć da uzurpiraju državne i javne resurse, jer na taj način za sebe i za svoje političke stranke stvore neuporedivo veću prednost, nego što bi trebalo u odnosu na nekakve standarde“, smatra Raša Nedeljkov iz Crte.

Prema ranjiim najavama, prvi sastanci na kojima bi trebalo da učestvuju i predstavnici stranka, trebalo bi da bude srednom meseca. Predsednik parlamenta Ivica Dačić kaže da su pozvane da učestvuju sve stranke koje predstavljaju relevantan politički faktor u državi – i parlamentarne i vanparlamentarne.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare