I u slučaju „Aleksić“ cure informacije – tabloidizacija umesto zaštite žrtava

Vesti 25. jan 202119:31 > 20:168 komentara
Podeli:

Saslušanja u predmetu protiv nastavnika glume Miroslava Aleksića nastavljaju se u četvrtak ili petak, potvrdio je advokat oštećenih za N1 Jugoslav Tintor. Iako se u početku činilo da će možda biti drugačije - i ovaj postupak karakteriše curenje informacija iz istrage, mada bi zaštita iskaza i žrtava trebalo da bude jedan od prioriteta.

„Tužilac je doneo naredbu da se nikakve informacije i ništa što je vezano za samu istragu ne objavljuje“, rekao je 20. januara advokat Denis Bećirović.

povezane vesti

I to bi trebalo da je zakon, s obzirom na to da u postupku ima i maloletnih lica. Međutim, ne važi za tabloide – na njihovim naslovnim stranama, koje nećete videti u ovom prilogu, svakodnevno se pojavljuju delovi iskaza oštećenih devojaka. Nije to prvi, već ko zna koji put da informacije cure iz policije, smatra predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

„To je problem koji je lako rešiv u uređenoj državi. Ja mislim da bi to za jedan dan neka unutrašnja kontrola pronašla ko i kada dostavlja te informacije iz istrage, pre svega tabloidima“, kaže Bodrožić.

Tabloidima je tako dostavljena i fotografija, koju takođe nećete videti u ovom prilogu, na kojoj je Milena Radulović nasmejana i stoji pored Miroslava Aleksića. Njen advokat za N1 kaže da je onaj ko je dostavio fotografiju znao da su njemu vezane ruke jer ne sme da govori o kontekstu i detaljima.

„Milena u svom iskazu do detalja daje objašnjenje i ta fotografija je potpuno kompatibilna sa iskazom i ne dovodi u pitanje njegovu verodostojnost. To su ti spin potezi koji su jednokratni i koji ne dobacuju puno, oni samo u javnosti mute vodu i pokušavaju da relativizuju čitavu stvar“, kaže Jugoslav Tintor, advokat oštećenih.

U javnosti podršku žrtavama pružaju i predstavnici vlasti, ovog puta konkretno predsednik skupštine Ivica Dačić na skupu ženske parlamentarne mreže pod nazivom „Hrabrost je ženskog roda“.

„Njihova borba je ogromno ohrabrenje svim ostalim žrtvama da urade isto i da stanu na put svojim nasilnicima, a nama je to obaveza da svakoj od njih pružimo zaštitu i utočište“, navodi Dačić.

Tako je govorio Dačić u sali, a čim je zašao u skupštinski hol, kao da se predomislio – odjednom zaštita žrtava nije bila pitanje za predstavnike vlasti. Pitanje koje smo inače jedva postavili jer nisu bila predviđena.

N1: Kako ćete zaštiti žene koje su progovorile o seksualnom nasilju, a čiji se iskazi pojavljuju na naslovnim stranama tabloida?

Dačić: Slušajte, to nije pitanje ni za izvršnu ni za zakonodavnu vlast. To je pitane države. To je pitanje izvršenja zakona. Prema tome, oni koji su za to nadležni, a to je nezavisno pravosuđe, time treba da se bave. Apsolutno treba da zaštite, bilo da je reč o jednoj ili drugoj strani. I nemojte to pitanje da pitate vlast.

Pitanje možda jeste za medije koji takve stvari objavljuju, uz napomenu da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj su apsolutno svi tabloidi provladini.

Komentari

Vaš komentar