I u 21. veku: U Kragujevcu „svečano otvoren“ renoviran toalet u školi

Vesti 02. dec 202214:01 14 komentara
Grad Kragujevac

Elementarni higijenski uslovi u obrazovnim institucijama u 21. veku, trebalo bi da budu odavno usvojeni standardi, ali izgleda da su u današnjoj Srbiji, sapun i topla voda u školskim toaletima, "luksuz" koji zaslužuje da bude vest. Kragujevačka vlast se na zvaničnom sajtu ‘‘pohvalila‘‘ investicijom i renoviranjem toaleta u jednoj od najstarijih gradskih osnovnih škola, piše portal Nova.rs.

Iako nije bilo svečanog presecanja vrpce, obnovljene toalete u Osnovnoj školi ‘‘Vuk Stefanović Karadžić‘‘, u pratnji medija, posetili su gradski većnik za obrazovanje i načelnica Šumadijskog upravnog okruga, uz komentar da u toj školi ‘‘dugo nije bilo ulaganja‘‘.

Iako je pohvalno što su učenici i nastavnici u 21. veku dobili dostojanstvene higijenske uslove, ovaj povod iskoristili su političari za samopromociju i reklamiranje uspeha aktuelne vlasti, piše Nova.rs.

U radove je uloženo 5,8 miliona dinara, a projekat renoviranja školskih toaleta finasirali su Ministarstvo prosvete i Grad Kragujevac.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić, inače istaknuta članica SNS-a i narodna poslanica u dva mandata, rekla je da posle ove investicije, škola sada ‘‘može da se pohvali modernim toaletima za učenike i nastavnike‘‘.

Gradski većnik za obrazovanje Dušan Aleksić objasnio je da su sredstva za renoviranje toaleta dobijena preko konkursa resornog ministarstva, odnosno da je iz republičkog budžeta obezbeđeno pet miliona dinara, a da je grad dodao još 880 hiljada.

Najavio je i učešće u novim konkursima za renoviranje školskih toaleta, a svojom izjavom, možda i nesvesno, otkrio je kakvo je stanje u srpskim školama.

‘‘U planu je da do kraja godine otpočnemo i radove na sanaciji mokrih čvorova u OŠ ‘Đura Jakšić’ gde su instalacije takođe stare više od 50 godina’’, najavio je novu investiciju većnik Aleksić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare