I direktori u privatizaciji „Černog“: Zašto bismo otpuštali, namere su nam časne

Vesti 08. nov 202119:22 26 komentara

Sada je i zvanično. Institut Jaroslav Černi ide u privatizaciju i sve je izvesnije da će njegov kupac biti firma Milenijum tim. Ono što, međutim, niko nije očekivao, to je da će zaposleni u tom preduzeću učestvovati u sopstvenoj privatizaciji. Naime, Milenijum tim ponudio je menadžmentu Instituta da budu deo konzorcijuma koji učestvuje na tenderu i sedmorica direktora su takvu ponudu prihvatila.

Kako saznajemo, generalni direktor i šestorica izvršnih dobila su ponudu Milenijum tima još pre nekoliko nedelja, ali su tek sinoć svoje zaposlene obavestili da prihvataju da u prodaji Instituta i sami učestvuju, zajedno s Milenijum timom. Iako je interni dokument, pismo zaposlenima procurelo u javnost, ali naš izvor iz Instituta potvrđuje njegovu autentičnost.

„Našli smo se u izazovnoj i rizičnoj situaciji, jer smo dobili mogućnost da preuzmemo značajnu odgovornost za buduće poslovanje Instituta, odnosno da srazmerno delimo efekte uspeha i neuspeha budućeg poslovanja, što istovremeno znači i obavezu srazmernog ulaganja (prilikom kupovine i kasnije investiranja) i u vezi sa tim lično kreditno zaduživanje, u šta bismo morali da se upustimo u slučaju pozitivnog ishoda, odnosno kupovine Instituta od strane konzorcijuma“, piše u pismu zaposlenima.

Povezane vesti:

A pozitivni ishod, što je za direktore očito privatizacija Jaroslava Černog, sve je izvesniji. Jer, kako N1 saznaje, osim Milenijum tima, za kupovinu Instituta interesuje se još jedino firma „Bauwesen“ iz Lazarevca, koja se bavi izgradnjom železničkih pruga i podzemnih železnica. Ko ponudi više od početne cene od 2,58 miliona evra, koliko je Dilojt procenio da najmanje vredi 92 odsto ukupnog kapitala Instituta, biće novi vlasnik jedne od najprestižnijih naučnih ustanova u zemlji.

Baš zato što se ne privatizuje tek bilo koja državna firma, već naučni institut registrovan kao privredno društvo, bilo je neophodno, tvrde u RERI-ju, da se o tome oglasi Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj, na predlog Ministarstsva prosvete i nauke, i uz posebnu odluku Vlade.

„Reriju je danas dostavljena informacija od javnog značaja od strane Ministarstva prosvete i nauke, gde se potvrđuje da zapravo ne postoji nikakav poseban predlog vezano za program privatizacije Instituta Jaroslav Černi koji je obavezan element privatizacije ove vrste instituta, što praktično znači da privatizacija u startu nije sprovedena u skladu sa zakonskim uslovima“, rekao je Jovan Rajić iz RERI-ja.

U skladu je sa zakonom da rukovodstvo Instituta bude deo konzorcijuma koji kupuje Institut, ali je, tvrde u RERI-ju, netačna izjava generalnog direktora Instituta Dejana Divca od marta ove godine, da je za tu ustanovu svejedno da li je kapital državni i li privatni.

„Za njega svakako neće biti ista situacija, s obzirom na to da je do sada radio za platu, a od sada će, ako se ovo realizuje, raditi za profit. Tako da u ekonomskom smislu, za njega i njegove kolege više situacija neće biti ista“, dodaje Rajić.

A direktori tvrde sve će biti isto, što bi otpuštali ljude, kažu, kad su oni i njhovo znanje jedina vrednost Instituta. Za N1 poručuju „nećemo učestvovati u sahrani Instituta, namere su nam časne.“

Puno je onih koji, baš u te namere ne veruju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare