I dalje oštre osude Konove izjave o zaražavanju lekara, on kaže – van konteksta

Vesti 13. jan. 202119:08 > 20:5434 komentara
Podeli:

U Srbiji je umro još jedan doktor - Slobodan Blagojević koji je imao 41 godinu i radio je u kovid bolnici u Batajnici. Ovi podaci mogu da se nađu samo na društvenim mrežema Slobodanovih kolega. Član kriznog štaba Predrag Kon juče je za Nova.rs rekao da se lekari koronom zaraze i na pauzama za kafu. Kasnije je imao potrebu da pojasni svoju izjavu - rekao je da je malo verovatno da su se preminuli lekari tamo i inficirali.

„Mi znamo u okviru tog dela gde imamo ozbiljnu zaštitu i zaštitnu opremu da su glavna mesta, moguća mesta zarašavanja mesta gde se sedne da se popije kafa i da se kratko odmori“, rekao je Kon.

POVEZANE VESTI

Doktor Kon je u intervjuu za Nova.rs dovodio u vezu zaražavanje i pauzu za kafu zbog čega se ubunila i javnost ali i lekari. Član kriznog štaba je takve stavove pojasnio na svom fejsbuk profilu: Izuzetno je malo verovatno da se neko od preminulih lekara baš tako zarazio.

„To je skandalozna jedna izjava, monstruozna, mislim da je sebe tom izjavom osudio na socijalnu izolaciju jer on nije naš kolega i naš brat“, ocenila je Anđela Gavrilović iz Ujedinjenih protiv kovida.

Iscrpljenost, velika koncetracija virusa, skafanderi koji se peru, jedna maska za jednu smenu, samo su deo onoga što čujemo iz crvene zone.

„Mnogi od njih satima pre nego što pođu od kuće ne unose tečnost jer nemaju načina tokom narednih sedam osam sati da odu do toaleta, neki rešavaju problem tako što uzmu pelene“, kaže Zoran Radovanović.

„Bolnica u kojoj ja radim ima smene po osam sati gde nije predviđena pauza, pauze za vodu za toalet za skidanje maske nema“, dodaje Gavrilović.

„To su jako teški uslovi rada i sad kad čuju da njihove kolege, a svako od njih zna po nekog sa kim je radio i ko je oboleo i umro, da je eto iz nehata zato što srču kafu u radno vreme – onda ih to jako pogodi“, navodi Radovanović.

„Znate mi nismo mobilni telefon pa da odemo kući i napunimo baterije. Ta tuga te nosi, stres ljudski jad te nosi i ne možeš da se otrgneš, ni psihički ni fizički, da se otrgneš od toga, a sutra te čeka nova smena“, kaže Gavrilović.

Osim nove smene i novih 2.000 obolelih svaki dan od kovida 19, medicinski radnici sada plus čekaju i to šta će o njihovom radu reći na tv ekranima članovi Kriznog štaba.

„Sramno je za nekoga ko je položio hipokratovu zakletvu ko bi trebalo da pokazujue apsolutnu empatiju prema ljudima koje su njegove kolege da u odbrani vlasti postane takva proteza vlasti“, ocenila je Sanda Rašković Ivić.

Neizbežno je da se i zdravstveni radnici zaraze, ali do sada niko nije objasnio zbog čega je toliko njih umrlo od kovida. Predrag Kon, danas kaže da je moguć razlog tome veća požrtvovanost lekara. Podaci o zaražavanju i smrtnosti medicinskih sestrara, tehničara i nemedicinskog osoblja koje radi u kovid bolnicama još nisu poznati.

Nova.rs objavila audio snimak Konove izjave

Portal Nova.rs, koja je uradila intervju sa Predragom Konom, objavila je audio snimak njegove izjave.

Odgovorajući na direktno postavljeno pitanje o preminulim lekarima, Kon je za Nova.rs rekao sledeće:

„Veoma ozbiljno pitanje kojem se treba temeljno posvetiti. Mi imamo neka saznanja, u okviru nekih klinika, da je do zaražavanja dolazilo uglavnom izvan bolnica. To bi trebalo oni koji rukovode tim kovid bolnicama da vrlo jasno kažu. Imamo i jednu uočenu situaciju, da je često dolazilo do zaražavanja na mestima gde se ispijala kafa i tih kratkih pauza. Potrebno je stvoriti potpunu sliku o tome. Posle prvog talasa sam to temeljno pratio, pa mogu reći i posle drugog, ali tada nije bilo neke velike razlike. Nije bilo toliko brojnog umiranja. Ono što se već tada moglo videti je da među umrlima nisu svi bili ni radno aktivni. Svejedno, to je ekstremno značajno utvrditi koliko je od njih zapravo radilo u crvenoj zoni. Postoji još jedna stvar, svakom pozitivnom se radi takozvano epidemiloološko ispitivanje. Ipak, sva ta saznanja nisu dovoljna, potreban je ozbiljan pristup ovoj temi. Da se vidi koliko je tu zaista bilo stomatologa, onih koji ni na koji način nisu došli u kontakt sa crvenom zonom, koliko je bilo onih za koje znamo da su se zarazili u porodici ili izvan. To se sve da utvrditi, jer epidemiološka ispitivanja su rađena. Još jedna bitna stvar je koliko je lekara započelo pravovremeno da se leči, a koliko nije. Treba uporediti smrtnost zdravstvenih radnika u odnosu na smrtnost svih ostalih iz opšte populacije – da li je tu bilo neke razlike. Zatim, treba ispitivati smrtnost hospitalizovanih po raznim kovid bolnicama. Treba uzeti u obzir i objektivizirati opterećenost zdravstvenih radnika. To treba analizirati po specijalnostima, to nije jednako. Mi imamo anesteziologe koji su bili maksimalno opterećeni. Treba utvrditi i dinamiku umiranja zdravstvenih radnika. U poslednjih mesec dana je veliki broj njih umro, to treba uporediti sa dinamikom umiranja u opštoj populaciji. Ako se to poklapa, to nije nešto što je neobično. Kada govorimo o umiranju uopšte, to su teme krajnje ozbiljne i neke paušalne procene da je to nastalo iz jednog jedinog razloga, nisu jednostavno prihvatljive. Mora se mnogo dublje to proceniti, objektivizirati. Mi imamo da je bilo masovnog zaražavanja i masovnog umiranja u ovom poslednjem, talasu, pa, nažalost, ne bi trebalo da bude neko iznenađenje da se povećao i broj umirićih zdravstvenih radnika.“

 

Komentari

Vaš komentar