I dalje bez odgovora nadležnih ko je kriv za poslednji požar na deponiji u Vinči

Vesti 28. sep 202119:337 komentara

Čija je odgovornost požar na najvećoj deponiji u Beogradu, ali i Srbiji, koji je izbio početkom avgusta? Ni posle mesec i po nije poznato. N1 je probao to da sazna, upravo u Vinči, ali odgovorni tvrde da još uvek ne znaju.

Obilazeći novi, sanitarni deo deponije u Vinči, predsednica Vlade Ana Brnabić potvrdila je ono što se decenijama zna o starom…

Povezane vesti

„Jesmo zbog toga postali crna tačka Evrope u tom smislu, ceo Beograd držimo na jednoj bombi, koja se evo tek sada sanira“, kaže Brnabić.

Treba gledati u budućnost i kada staro odlagalište bude zatvoreno neće biti opasnosti, optimistična je premijerka.

Ipak, novinari su hteli da se vrate u prošlost, samo mesec i po dana ranije – pitanjem: ko je odgovoran za poslednji požar koji je danima gušio Beograđane?

„Možemo da idemo nazad, da tražimo ko je odgovoran od 1977. godine. Ako želite da tražite odgovornost u poslednjih 45 godina nebrige i nepostojanja standarda, možemo i tako“, kazala je Brnabić.

Pošto direktnog odgovora nije bilo, pitanje je ponovljeno.

„Kao predsednica vlade zaista se nisam bavila time ko je odgovoran za požar na deponiji u Vinči, koja je u nadležnosti lokalne samouprave“, rekla je Brnabić.

Novinarka: Ja i dalje nisam dobila odgovor ko je odgovoran za to…

„Hoćete da krenemo od ’77 godine ili hoćete da krenemo samo od poslednjih mesec dana“, odgovorila je pitanjem premijerka.

Novinar N1: Da li je inspekcija uradila svoj posao? To sam Vas i ja pitao, niste mi odgovorili. Nije mi niko odgovorio. Tu je i gradonačelnik i ministarka.

„Dobro, nemojte da se ljutite samo polako“, odvratila je Brnabić.

Tu se umešao i direktor preduzeća Beo čista energija, koje je nadležno za deponiju, Vladimir Milovanović rečima: „Ana, ako mogu ja da pomognem…“

Međutim, on ne može sa sigurnošću da kaže šta se dogodilo jer, objašnjava, policija još istražuje.

„Svi smo bili u policiji da damo svoju izjavu. Naravno da još uvek nemamo zaključak te istrage, kada bude raspoloživ, verovatno će i javnost biti obaveštena“, kazao je Milovanović.

Nema odgovornosti, nema ni analize o otrovnim materijama koje su danima odlazile u vazduh, jer se i na njoj još radi.

Tek to bi trebalo da bude prioritet, jer je ogromna površina bila zahvaćena vatrom, napominju u Nacionalnoj ekološkoj asocijaciji.

„Zato se ne čeka mesecima, sem ako ne treba ti rezultati da se upakuju u tu priču koja se zove ‘nije bilo opasno’. Bilo je opasno, jer ne može da se ne emituju te otrovne supstance, s obzirom na to da to nije klasična deponija, to je smetlište! I to je prosto nonsens, kao kad bi neko rekao da nema leti UV zračenja na plaži“, kaže Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije.

A otrovi ne treba da nas brinu samo kada je požar, jer deponije gore non-stop.

„Odnosno tinjaju. Možda nemamo preko cele godine otvoreni plamen, ali ona sve vreme na neki način gori i sve vreme otpušta jako otrovne čestice koje su za ljudsko zdravlje jako rizične“, upozorava Dragana Katić ih organizacije Trash Hero.

Da li je incident mogao da se prevenira? Katić odgovara – mogao je, da smo se godinama unazad bavili reciklažom. Ali, o njoj se mnogo govori, u praksi se malo primenjuje.

Komentari

Vaš komentar