I dalje bez epiloga ubistva Ćuruvije, novinari kažu – država mogla da uradi više

Vesti 11. apr 202119:22 > 08. mar 2022 15:227 komentara

Na današnji dan, pre 22 godine ubijen je novinar Slavko Ćuruvija. Za taj zločin još niko nije pravosnažno osuđen. A da ceo slučaj tapka u mestu, pokazuje to, što je prvostepena presuda ukinuta, a suđenje vraćeno na početak. I dok vrh vlasti o svemu gotovo da ćuti, predstavnici pojedinih novinarskih udruženja poručuju da je surova likvidacija Ćuruvije delo države.

Duga novinarska profesija Slavka Ćuruvije ugašena je preko noći. Na Uskrs, 11.aprila 1999. ubijen je u centru Beograda ispred zgrade u kojoj je živeo.

povezane vesti

„Tih nekoliko godina posle tatine smrti je u mom sećanju sve dosta mračno i imali smo mnogo problema i pored toga što se nije razrešavalo njegovo ubistvo“, rekla je ranije Ćuruvijina kći Jelena.

Epilog ubistva čeka se više od dve decenije. Na listi pitanja bez odgovora i dalje se nalazi – ko je naručio ubistvo? A da je ceo slučaj za rasvetljevanje „težak“, pre dve godine godine uveravao je predsednik Aleksandar Vučić. Tada je na pitanje novinara – da li veruje da će biti otkriven nalogodavac, odgovorio da je to gotovo nemoguće zbog smrti pojedinih ljudi. Međutim, predstavnici novinarskih udruženja, koji su u Svetogorskoj ulici odali poštu Slavka Ćuruvuji, jednoglasno poručuju – država je mogla da uradi mnogo više.

„I sam državni tužilac je pre dve godine u završnoj reči naglasio da je nalog za ubistvo došao iz vrha vlasti, a da je porota bila cela Vlada i jasno je svima da je surova likvidacija nažalost delo naše države, a ta država je do danas bila spremna, čini mi se, da pred lice pravde isporuči tek nekoliko saučesnika u tom zlodelu i ništa više od toga“, kaže Željko Bodrožić iz NUNS-a.

„Važno je da država konačno pokaže da nema nekažnjivosti za ubistva novinara, samo tako možemo da nastavimo da radimo svoj posao slobodno i nebrinući za bezbednost i nas i naših porodica i svih naših kolega“, navodi Vladimir Radomirović iz UNS-a.

U prvostepenoj presudi koja je doneta u aprilu 2019. četovorica bivših pripadnika Državne bezbednosti su osuđeni na 100 godina zatvora, za učestvovanje u ubistvu Slavka Ćuruvije. Iako se na presudu čekalo 20 godina, suđenje je vraćeno na početak. Razlog za takav potez je to što je Apelacioni sud procenio da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u ceo sličaj kao neposrednog izvršioca. Zato predsednik komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić kaže da nema dilemu – da ceo slučaj od početka prate opstrukcije.

„Opstrukcija koja postoji sa ovim slučajem od kada je Slavko ubijen ona postoji i danas, i danas imamo snažne aktivnosti Službe državne bezbednosti koja je preživela bilo u institucijama, bilo van njih u neformalnim centrima moći koja štiti optužene u ovom slučaju, i ne dozvoljava da se pojavi više dokaza i naravno štiti četvorooptuženog koji je u bekstvu od samog početka ovog suđenja“, rekao je predsednik komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

A u bekstvu se nalazi Miroslav Kurak, koji je osuđen na 20 godina zatvora. Iako je od države traženo da se za njim raspiše Interpolova poternica, za sada nema preciznih informacija šta je po tom pitanju i urađeno.

„I on ima pomagače u ovoj zemlji i van ove zemlje, ali pravda neće biti zadovoljena dok svi ne budu u zatvoru sa pravosnažnim presudama na dugi vremenski rok“, ističe Matić.

Od četvorice optuženih, iza rešetaka je samo Radomir Marković koji je osuđen na 30 godina. Na istu kaznu za saizvršilaštvo osuđen je Milan Radonjić, koji se kao i Ratko Romić koji je osuđen na 20 godina zatvora nalazi u kućnom pritvoru.

Komentari

Vaš komentar