Hrvatski ministar branitelja: Srbija da otvori arhive za nestale u ratu 1990-ih

Vesti 26. nov 202117:273 komentara
Izvor: N1

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved ponovo je pozvao Srbiju da otvori svoje arhive i dostavi zapisnike i informacije o tome gde su posmrtni ostaci nestalih u ratu 90-tih.

Povezane vesti

On je to rekao novinarima tokom obilaska lokacije u blizini Vukovara, kod deponija uz put Pačetin – Bobota, na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci najmanje deset osoba, prenela je agencija Hina.

„Ovo danas je opet učinjeno bez njihove (Srbije) saradnje i pomoći. Tražimo da nam dostave zapisnike i informacije o tome gde su posmrtni ostaci da bismo bili još efikasniji u procesu pronalaska nestalih osoba“, rekao je Medved.

On je dodao da veruje da će francuski predsednik Emanuel Makron svojim autoritetom u odnosu prema Srbiji dati svoj doprinos da se konačlno otvore arhive i da Srbija da Hrvatskoj tražene informacije.

Medved je tako odgovorio na pitanje novinara kako može da pomogne Makron koji je juče u Zagrebu razgovarao sa majkom francuskog državljanina Žan-Mišela Nikolijera, ubijenog na Ovčari 1991. I za čijim se posmrtnim ostacima i dalje traga.

Hrvatski ministar je rekao da se još traga za 1.853 nestalih, od kojih 520 s područja Vukovarsko-sremske županije, a iz Vukovara 386.

Komentari

Vaš komentar