Hronologija kazne i nagrade za jedinu osobu osuđenu u slučaju Savamala

Vesti 25. apr. 202119:14 > 19:216 komentara
Podeli:

N1 je došao do dokumenata koji otkrivaju hronologiju kazne i nagrade za jedinu osobu osuđenu u slučaju Savamala, policajca Gorana Stamenkovića. Kako su se u Savamali objekti u procesu legalizacije bespravno rušili, da bi se u Mirijevu bespravno izgrađeni - legalizovali...

Šef smene komandno-operativnog centra beogradske policije Goran Stamenković nije dozvolio patrolama da izađu na teren i pomognu građanima koji su u noći 25. aprila 2016. satima zvali 192 da ih spasi od napadača sa fantomkama i bagerima, koji su srušili deo kvarta u centru grada, a noćne čuvare i prolaznike vezivali i oduzimali im mobilne telefone. I u narednim danima, uviđaji se nisu obavljali, istraga nije pokrenuta. Policajac Goran Stamenković je jedini koji je osuđen za slučaj Savamala, tako što je napravio sporazum o priznanju krivice i osuđen na pet meseci uslovne kazne.

Povezano:

Stamenkovićev branilac, po službenoj dužnosti, maja 2018. godine kada je Viši sud usvojio sporazum rekao je za KRIK: „On je bio decidan u tome da želi da prizna to delo – nesavestan rad. Niko nije vršio pritisak na njega“.

Ipak, novinari BIRN-a dobili su drugačija saznanja o tome zašto je policajac bio decidan u tome da prizna krivicu. Saznali su i šta se dogodilo sa četvorospratnom zgradom u Mirijevu koju je u to vreme sazidao nelegalno, bez neophodne dokumentacije i dozvola.

„BIRN je pre tačno dve godine, negde u ovo vreme 2019. došao do nezvanične informacije da je napravljena neka vrsta dogovora između policajca Stamenkovića i pojedinaca iz vrha vlasti da on na sudu preuzme krivicu na sebe za događaje u noći kada su demolirani objekti u Savamali, a da će mu zauzvrat biti pružena svaka pomoć da taj objekat ozakoni“, kaže Jelena Veljković, novinarka BIRN-a.

Nadležni dve godine odbijaju da istraživačkim novinarima dostave dokument koji bi prema zakonu trebalo da bude javan.

N1 je iz poverljivih izvora dobio Rešenje Gradske uprave Grada Beograda o ozakonjenju četvorospratne stambeno-poslovne zgrade policajca Stamenkovića u Ulici Ljubiše Miodragovića. Dokument pokazuje da je nelegalna građevina ozakonjena nepune dve nedelje nakon što je Stamenković odslužio kaznu. A hronologija krivice i kazne, pokazuje da su događaji daleko od slučajnosti.

Hronologija krivice i nagrade:

24. na 25. april 2016. – porušen je deo kvarta u beogradskoj Savamali

23. maj 2018. – policajac Goran Stamenković, posle priznanja krivice, počinje izdržavanje uslovne kazne

23. oktobra 2018. – posle pet meseci osuđeni policajac odslužio je kaznu

2. novembra 2018. – policajac Stamenković dobija rešenje o legalizaciji četvorospratne zgrade u Mirijevu

20. novembra 2018. – Rešenje o legalizaciji je postalo pravosnažno

9. jula 2020. – krivična prijava protiv Stamenkovica zbog nelegalne gradnje još jedne zgrade

Prema saznanjima N1 novu zgradu, bez ijednog papira, policajac Stamenković počeo je da zida na istom placu u drugoj polovini 2019. godine. Sličnu situaciju na terenu zatekla je i novinarka BIRN-a.

„U proleće 2019. nisam uočila nove radove osim na zgradi koja je danas završena, kada sam početkom godine otišla opet, primetila sam da iza ove zgrade, koja je završena, niče nova zgrada. Još uvek su grubi radovi u toku, otprilike do polovine objekta se stiglo“, kaže Veljkovićeva.

Osim što je zbog nove zgrade Stamenković dobio krivičnu prijavu, gradnja je obustavljena. Kako N1 saznaje, Goran Stamenković i dalje radi kao šef smene u komandno operativnom centru beogradske policije.

Komentari

Vaš komentar