Hočevar u Uskršnjoj poslanici: Svet nas je ulovio u sopstvenu zamku

Vesti 03. apr 202113:22 9 komentara
TANJUG/TANJA VALIC

Hrišćanski vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru u nedelju proslavljaju Uskrs, najveći hrišćanski praznik kojim se slavi centralni hrišćanski događaj - Hristovo uskrsnuće iz mrtvih. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je u uskršnjoj poslanici ocenio da je i ova godina obeležena pandemijom, zapitao se kako je moguće da je čitavo čovečanstvo gotovo doslovce "kleklo" pred ovom pojavom i konstatovao da nas je "ovaj naš tako privlačni, vidljivi i opipljivi svet doslovno ulovio u sopstvenu zamku".

Hočevar je u poslanici ocenio da su u mnogim laboratorijima naučnici počeli krojiti čovekovu sudbinu, i zaključio da „proslavljajući ‘pobednička’ postignuća genetike, stručnjaci se, dakle, uveliko poigravaju sa osnovnim jedinicama života, u prirodu uvodeći nove veze, nove kombinacije, proizvodeći već sada naizgled privlačne i do sada neviđene plodove“.

POVEZANE VESTI

„Da li je onda moguće da u ovom pobedničkom svetu nauke i razvoja, sićušni, nevidljivi virus kovid-19
zakoči celokupan naš progres i uspeh, i blokira nam ekonomiju“, zapitao se Hočevar, uz ogradu da mu nije do toga da neodgovorno licitira, izvodi jeftine zaključke ili se bavi teorijama zavere.

Citirao je zato prvu poslanicu apostola Pavla: „Ne varajte se: Bog se ne da obmanjivati, jer šta čovek poseje, ono će i požnjeti. Jer ko seje u telo svoje, od tela će požnjeti trulež, a ko seje u duh, od duha će požnjeti život večni“.

Hočevar je ocenio da narodi i države ulažu divovske napore za telesno zdravlje i telesnu lepotu, dok se o čovekovom duhu danas ne govori mnogo, ni u školama ni u državnim institucijama poput parlamenata koji, kako je rekao, smatraju da su suvereni samo onoliko koliko iz svog zakonodavstva mogu isključiti Boga – Boga tvorca „svega vidljivoga i nevidljivoga“, a tako i tvorca „prirodnog zakona“.

„U kriznim štabovima ovoga sveta nema mesta za ‘Duh’, za ono duhovno, za ono što je čoveku, kao religioznom biću, istinski bitno, za ‘Duh’ koji jedini stvara kulturu i trajne civilizacijske tekovine, a to su upravo dostojanstvo i kvalitet svih uzajamnih odnosa, i brižna ljubav svih nas za sve nas, i za javno i opšte dobro“, ocenio je Hočevar u poslanici.

On je poručio da čovečanstvo ne može biti rukovođeno samo egzaktnim naukama, samo željom za profitom, samo željom za uživanjem, karijerizmom ili samo digitalnom mrežom i video-zabavama.

„Čovečanstvo može napredovati samo silinom istinskog i autentičnog ljudskog duha i silinom Božjega svetog Duha“, zaključio je beogradski nadbiskup u Uskršnjoj poslanici.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare