Hil: SAD žele pojašnjenje od Srbije, šta je potpisano s Rusijom

Vesti 26. sep 202211:32 487 komentara

Sjedinjene Američke Države žele pojašnjenje od Srbije šta je potisano sa Rusijom u Njujorku, rekao je ambasador SAD Kristofer Hil.

Pročitajte još:

„U ovim trenutku niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom, malo ko šta i potpisuje sa njom. Osim onih jadnih regruta koje mobilišu za odlazak u rat“, rekao je ambasador SAD Kristofer Hil u obraćanju novinarima posle regionalnog foruma „Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenima geopolitičke neizvesnosti“, koji je otvorio zajedno sa šefom delegacije EU u Srbije Emanuelom Žiofreom.

Hil je rekao da su tokom prošle nedelje u Njujorku održani odlični razgovori između delegacija SAD i Srbije, a da su na kraju nedelje i posle svih tih razgovora saznali za potpisivanje protokola. Američki ambasador dodaje da nisu videli potpisani protokol, jer on nije javni dokument.

„Teško nam je da razumemo, ali želimo da čujemo objašnjenje o tome šta je u pitanju“, kazao je Hil.

Žiofre: Nije vreme za jačanje veza s Rusijom

Ovo nije vreme za jačanje veza s Rusijom, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i ocenio da je sporazum koji je Srbija potpisala u Njujorku sa Rusijom poslao potpuno suprotnu poruku od one na kakvu EU računa.

Ne smemo da zaboravimo da Rusija vodi agresiju protiv Ukrajine već sedam meseci i pojačava tu kampanju mobilizacijom 300.000 ljudi, organizovanjem nelegalnih referenduma o otcepljenju delova Ukrajine, kao i da preti upotrebom oružja masovnog uništenja, ukazao je Žiofre u pauzi regionalnog foruma „Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenu geopolitičke neizvesnosti“.

„Ovo nije vreme za jačanje veza sa Rusijom i taj sporazum koji je potpisan poslao je potpuno suprotnu poruku, bez obzira na to što je (Srbija) rekla da neće priznati rezultate referenduma koje Rusija organizuje“, rekao je Žiofre.

On je naglasio da je važno da Srbija želi da postane deo EU i da na tom putu mora da se postepeno uskladi sa svim standardima i vrednostima EU, uključujući tu i spoljnu politiku, odnosno uvođenje sankcija Rusiji.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Nikola Selaković i Sergej Lavrov su na marginama održavanja Generalne skupštine UN u Njujorku potpisali Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.

Selaković je rekao da je u pitanju tehnička stvar, koja se obavlja od 1996. godine, a da sporazum napadaju „oni koji ga nisu ni videli“. Kako je rekao, taj plan sadrži buduće poteze oko konsultacija u UN oko Kosova, o bilateralnim odnosima i multiratelarnim aktivnostima, a u njemu nema bezbednosne politike.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare