Harčenko: Srbija i Rusija se zajedno odupiru reviziji istorije

Vesti 09. maj 202115:5618 komentara
Izvor: Zoran Mrđa/Fonet

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je danas da su te dve zemlje uvek bile na pravoj strani tokom istorije, pa tako i u Drugom svetskom ratu, a zajedno su i sada u rešavanju "plemenitog i veoma važnog zadatka odupiranja pokušajima revizije i izopačenja istorije".

Povezane vesti:

Harčenko je povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, položio vence na Spomen ploču crvenoarmejcima na Trgu Republike u Beogradu zajedno sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenadom Popovićem, ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem i direktorom Ruskog doma u Beogradu Jevgenijem Baranovim.

Harčenko je ocenio da je Dan pobede na fašizmom zajednički dan Srbije i Rusije, „sveti dan koji je od izvanrednog značaja, dan koji je preokrenuo istoriju i razvoj civilizacije i odredio je unapred razvoj Evrope pa i cele zemaljske kugle za decenije i stoleća, a verujemo i radimo da to bude zauvek u onom pravom pravcu“.

On je istakao da je i predsednik Rusije Vladimir Putin danas u Moskvi pre parade na Crvenom trgu posebno naglasio veliki značaj tekovina Dana pobede ali i zabrinutost što sada mnogo toga liči na ono što se dešavalo uoči Drugog svetskog rata.

„I sada ima razmišnjanja o planovima agresije, gajenje ideologije isključivosti. I sada se suočavamo sa jednostranim uništavanjem ugovora koji obezbedjuju stabilnost i ravnotežu u Evropi i celom svetu. Zato je naš zadatak danas da se borimo rame uz rame, kao što su se borili naši preci“, rekao je Harčenko obraćajući se sa svečane bine okupljenim građanima na glavnom beogradskom trgu.

On je istakao da će Rusija nastaviti bilateralne odnose sa Srbijom i zajedničke akcije u međunarodnim instucijama kako bi sačuvali sećanje i tekovine zajedničke pobede.

Harčenko je uručio ministru za inovacije i tehnološki razvoj Nenadu Popoviću jubilarnu medalju „75. godina od pobede u Velikom otadžbinskom ratu“.

Komentari

Vaš komentar