Haradinaj: U tajnosti sam pripremao materijal za tužbu protiv Srbije

Vesti 12. maj. 202113:066 komentara
Podeli:
Izvor: STRINGER/AFP

Nekadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je u tajnosti pripremao dosije za podizanje tužbe protiv Srbije, javlja Kossev.

Sadašnji premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je nedavno da je započet rad na pripremi tužbe za genocid protiv Srbije.

„Pripremićemo tužbu za genocid protiv Srbije koju ćemo da podnesemo Međunarodnom sudu pravde“, rekao je Kurti tokom predstavljanja programa vlade.

Povezane vesti:

U Prištini se od tada vodi debata o tome da li je ovakav potez ispravan, te da li bi Kosovo moglo da dobije slučaj, dok sa druge strane iz Beograda stižu kritike, ali i molba predsednika Srbije da tako nešto ne čine.

Analitičari i političari u Prištini, sa druge strane, predlažu više solucija.

Dok jedni navode da Kosovo ne može samo podići tužbu jer nije član UN i predlažu da to umesto Kosova učini Albanija, drugi navode da bi idealna opcija bila da se dopuni Zakon o specijalnom sudu, te da time budu obuhvaćeni i „srpski zločini“.

Svi su saglasni oko jednog – za tako nešto je potrebna podrška Evropske unije i SAD.

I dok Kurti najavljuje da su započete pripreme, te da je planirano da se tužba podigne sledeće godine, sinoć se oglasio Haradinaj, koji je potvrdio da je za vreme svog mandata već započeo pripreme u vezi sa ovakvom tužbom, piše Kossev.

Haradinaj je sinoć kazao da je još u vreme dok je vršio funkciju premijera u tajnosti pripremao dosije zajedno sa poznatim stručnjacima, prenosi Gazeta Express.

„Kurtijeva vlada ima najbolje moguće odrađen posao. Najbolji mogući posao na ovu temu urađen je pod mojim rukovodstvom. Na stolu se nalazi najveća materija najpoznatijih stručnjaka na svetu iz svetske ekspertize na kojem je vlada Haradinaja radila u tajnosti“, rekao je Haradinaj u izjavi za ATV.

Sa druge strane, kaže da ne treba žuriti i delovati bez odobrenja „stručnjaka“- da bi Kosovo dobilo slučaj na sudu.

Precizira da tužba protiv Srbije „nije cenkanje“, te da bi trebalo da se pažljivo odabere trenutak za njeno podnošenje.

„Mora se odabrati određeni trenutak, moraju se dobiti garancije za takav korak, jer, ukoliko izgubite ovaj slučaj, napravili ste najveću štetu svom postojanju i molim vas da budete pažljivi povodom ovoga“, poručio je dalje Haradinaj, prenosi Gazeta Express.

Komentari

Vaš komentar